Музеј Козаре: Велика изложба за 60. рођендан

Снежана Тасић
Музеј Козаре: Велика изложба за 60. рођендан

Приједор - Музеј Козаре припрема се за важан јубилеј, 60 година од оснивања, који ће обиљежити сљедеће године, а у оквиру прославе биће организована велика изложба.

Потврдио је ово директор музеја Миленко Радивојац уз напомену да ће музејске збирке бити обогаћене још једним новим легатом.

- Планирамо да у мају 2014. организујемо општу изложбу о нашем музеју, почевши од археологије, историје, етнологије до ликовне умјетности, а поводом јубилеја биће објављена и публикација - рекао је Радивојац.

Каже да ће, осим ревија филмова и етнолошких и историјских поставки, бити отворена и изложба радова учесника овогодишње ликовне колоније "Сретен Стојановић", Владе Њарадија из Врбаса. Ријеч је о умјетнику који планира да комплетну изложбу остави као легат музеју.

- Тако ћемо, поред легата Милића од Мачве, Бранка Миљуша и Здравка Мандића, имати и његов легат, јер умјетник жели да све слике остави у нашој умјетничкој збирци - рекао је Радивојац.

Истиче да је захваљујући колонији, која је ове године организована при згради музеја, умјетничка збирка Музеја Козаре богатија за 15 нових слика и исто толико скулптура.

Посјетиоци музеја недавно су имали прилику да погледају ретроспективну изложбу Бранка Миљуша, која је у изложбеном простору Музеја Козаре организована у знак сјећања на великог пријатеља и кума ове институције културе.

Радивојац је најавио да ће вечерас бити отворена изложба радова академске сликарке Јелене Каришик, чиме ће у музеју званично бити завршена ова сезона коју оцјењује као веома успјешну.

- Имамо богату умјетничку збирку која има више од 700 експоната и обухвата дјела умјетника различитих генерација, па често организујемо изложбе како би публика видјела то благо. Такође, приређујемо филмске вечери, концерте и друге програме - казао је Радивојац.

Музеј Козаре је у септембру био домаћин археолошког кампа на којем је учествовало 20 студената из БиХ и стручњаци са Универзитета Кембриџ.

Колонија

Приједорска публика имала је прилику да посјети и изложбе академских сликара Зорана Радоњића и Андрее Крнетић, поставку акварела малог формата у сарадњи са Студентским културним центром Нови Београд. Као и сваке године, музеј је био домаћин изложбе радова учесника девете ликовне колоније "Сретен Стојановић".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана