Музеј Козаре у Приједору: Различите генерације у умјетничком походу

Снежана Тасић
Музеј Козаре у Приједору: Различите генерације у умјетничком походу

Приједор - Поставка дјела чланова приједорског Удружења ликовних умјетника, која краси изложбени простор Музеја Козаре, показује зашто је овај град завичај многих сликара свјетског гласа.

Предсједник Удружења Борис Еремић истакао је на отварању у четвртак увече да је ово четврта поставка приједорских стваралаца.

- Међу 26 аутора који су изложили своје радове имамо широк дијапазон дјела и умјетника који припадају различитим генерацијама - казао је Еремић и додао да је селекцију радова тридесетак чланова направио савјет Удружења ликовних умјетника.

Изложбу је отворио замјеник градоначелника Приједора Миленко Ђаковић, уз ријечи задовољства што се у свом граду још једном представљају квалитетни умјетници.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић је нагласио да ова изложба по свом карактеру, као већина колективних поставки, има разноврсност као основни квалитет.

- Уз то заступљене су готово све ликовне технике и умјетнички и визуелни изрази, а оно што је посебно занимљиво је да изложба није жирирана и с обзиром на то, радови су сасвим квалитетни - казао је Радоњић.

Изложба, коју су аутори посветили свом преминулом колеги Рудолфу Слачали, биће доступна посјетиоцима до 22. септембра.

Борис Еремић са поносом говори и о успјешно завршеном четвртом међународном конкурсу "Паола де Манинкор" за најбољи мурал.

- Ове године је било много негативних коментара на изабрани рад за нови мурал под називом "Град аутора" умјетничке групе "Дим тим" из Београда. Одушевила нас је та промјена у размишљању људи о јавном простору који их окружује, што и јесте један од циљева пројекта - каже Еремић.

Истиче да многи Приједорчани прије пет година нису ни знали шта је мурал.

- Све критике су добродошле. Најгора је индиферентност. Врло сам задовољан када је ријеч о критикама јавности, јер то значи да људи размишљају о ономе што се дешава око њих сматра Еремић.

На овогодишњи конкурс стигла су 52 рада аутора из БиХ, Србије, Хрватске, Румуније, Бугарске, Њемачке, Пољске и Бразила.

Иначе, Паола де Манинкор је сликарка из Лависа у италијанској покрајини Трентино, која је 1998. године, заједно са дјецом из тадашњих избјегличких центара, осликала први мурал у Приједору на Електротехничкој школи. Награду установљену њој у част чине плакета и новчаних износ од 3.000 марака.

Мурали

У оквиру пројекта "Приједор-град мурала" у протекле три године настали су мурали "Шеширџија" Наташе Коњевић из Бањалуке, "Трансформација" Атиле Саможија Видама из Мађарске и "Врт" румунског аутора Раула Опрее Садоа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана