Музеј Козаре: Сан и јава на цртeжима

Снежана Тасић
Музеј Козаре: Сан и јава на цртeжима

Приједор - Изложба цртежа и слика Драгана Топића "Између метафоре, сна и јаве", која је отворена у Музеју Козаре, догађај је којим овај приједорски сликар и ликовни педагог обиљежава 50 година свог умјетничког стваралаштва.

Одавно изложбени простор ове установе није испунила тако бројна публика, која је са Топићем жељела да подијели радост поводом овог његовог вриједног јубилеја.

- У свијету визуелне културе опстао сам и још сликам, што само говори да и послије пола вијека рада умјетник има шта да каже - рекао је Драган Топић.

Он се приједорској публици представио са 51 радом из различитих периода стваралаштва и са различитом тематиком и формом.

- На овај начин се могло погледати кроз које све фазе пролази сваки сликар на свом умјетничком путу - казао је Топић.

Поред сликања, овај умјетник се бавио и позоришном сценографијом и костимографијом, као и дизајном. У посљедње вријеме све више пажње посвећује скулптури и то углавном малим форматима у камену.

Ова изложба једна је од манифестација којима Музеј Козаре обиљежава 60 година рада, а директор ове установе Миленко Радивојац је истакао да се ова изложба веома лијепо уклопила у јубилеј.

- Ово је једна од изложби којима наша установа обиљежава свој јубилеј на који смо поносни, јер смо у разним временима, па и оним која нису била наклоњена култури, увијек нашли мјеста у животу нашег града и зато смо свих ових 60 година дио његове културе, али и његове историје - казао је Радивојац.

Изложбу је отворила начелник Одјељења друштвених дјелатности Градске управе Приједор Љиљана Бабић, која је истакла да 50 великих и изузетних година сликарског рада Драгана Топића говоре свака за себе.

Послије Топићеве изложбе, која ће трајати до 11. маја, планирано је отварање изложбе којом ће музеј излагањем радова из своје умјетничке, али и етнолошке и историјске збирке, показати шта је то што је обиљежило 60 година трајања Музеја Козаре.

Излагање

Драган Топић је поред тринаест самосталних, имао и велики број учешћа на колективним и другим хуманитарним изложбама. Посебно мјесто заузимају изложбе у Солуну 1997. године, када је овај грчки град био престоница европске културе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана