Музеј Козаре: Отворена виртуелна изложба поклоњених радова Здравка Вајагића

Srna
Музеј Козаре: Отворена виртуелна изложба поклоњених радова Здравка Вајагића

ПРИЈЕДОР - Музеј Козаре отворио је данас виртуелну изложбу слика Здравка Вајагића који је својих 19 уља на платну поклонио Музеју Козаре у Приједору и Културно-образовном центру Нови Град.

"Ово је велики посао који смо документариста Мира Дрљача из Новог Града и ја почели радити почетком марта, али нас је епидемија прекинула и послије смо то успјели привести упркос компликованим царинским процедурама", рекао је данас Срни директор Музеја Козаре Зоран Радоњић.

Он је навео да се укупна вриједност поклоњених слика процјењује на око 80.000 КМ и да се, осим постојећих легата, збирка Музеја Козаре наново обогатила вриједним дјелима врхунског умјетника, те су сада, осим Музеју града Београда, и Приједору и Новом Граду повјерене заоставштине овог значајног сликара.

"Ми смо почаствовани одлуком аутора који је након своје изложбе у Музеју Козаре 2017. године рекао да му је она изузетно пријала, да је ово поднебље његов духовни простор и да, ако иједном простору нешто дугује, онда су то ови овај наши крајеви", навео је Радоњић.

Он је нагласио да су овај легат и Међународно бијенале радова на папиру у организацији Музеја Козаре двије свијетле тачке и у овој установи културе и у култури уопште, када је ријеч о овој години.

"И једно и друго подсјећају на нормална времена. Одвијају се у отежаним условима, али се одвијају, за разлику од многих садржаја у култури за које је свијет у ванредним околностима ускраћен", појаснио је Радоњић.

Здравко Вајагић рођен је 1938. у Личком Петровом Селу. Академију ликовних уметности у Београду дипломирао је 1963. године у класи професора Недељка Гвозденовића код којег је три године касније завршио и постдипломске студије. Члан је Удружења ликовних уметника Србије од 1964. године. Био је професор Више педагошке школе у Београду на катедри за ликовне уметности и професор Више школе ликовних и примењених уметности у Београду, а оснивач је и професор Академије за уметност и консервацију у Београду.

Изложба поклоњених радова Здравка Вајагића доступна је на страници Музеја Козаре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана