Музеј Козаре: Отворена изложба народних ношњи Трагом наших предака

Срна
Музеј Козаре: Отворена изложба народних ношњи Трагом наших предака

Приједор - "Трагом наших предака" назив је етнолошке изложбе која је вечерас отворена у Музеју Козаре у Приједору. Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић рекао је да је представљен дио богате збирке народних ношњи у власништву Александра Драгића.

"Мене лично највише одушевљава ентузијазам и љубав овог младог човјека према етнологији, иако не посједује формално образовање из ове области", навео је Радоњић.


Кустос етнолошке збирке Музеја Козаре Марија Радаковић рекла је да је Драгић дошао у ову установу и показао једну стару ношњу, а да је онда она отишла његовој кући да погледа и друге ношње.

"То је толико богатство да смо одлучили наћи простор за ову изложбу, иако није била предвиђена нашим годишњим планом. То је умјетност на којој може да нам се завиди", навела је Радаковићева.

Александар Драгић је истакао да је мало тога што се може рећи о ношњи јер она сама о себи говори много више.

"Ова љубав и страст настале су захваљујући Радничком културно-умјетничком друштву жПелагићж из Бањалуке гдје сам играо и радио више од десет година и захваљујући бакама које су ми у наслијеђе оставиле неке старине", навео је Драгић.

Он је додао да је етнологији посветио своје вријеме и своју љубав и да је захвалан људима који су му поклонили или дозволили откуп ношњи или дијелова ношњи.

Умјетнички руководилац Културно-умјетничког друштва "Седмица" из Угриноваца код Београда Игор Сузић рекао је да се са колегом Драгићем упознао захваљујући ношњама.

"Данас сам превалио дуг пут да уживам у овој љепоти", рекао је Сузић отварајући изложбу.

Изложба "Трагом наших предака" у Музеју Козаре у Приједору биће постављена неколико мјесеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана