Музеј Козаре: Документарно-историјска изложба пред публиком

С. Та.
Музеј Козаре: Документарно-историјска изложба пред публиком

Приједор - Документарно-историјска изложба под називом "Сарајевски атентат и Стојановићи" отворена је у Музеју Козаре у Приједору, чиме се ова институција придружила обиљежавању стогодишњице Првог свјетског рата.

- Жељели смо да дамо свој печат овом јубилеју и да још једном покажемо шта овај град значи на великој мапи слободарске свјетске историје - казала је на отварању изложбе у петак вршилац дужности директора Музеја Марија Радаковић.

Виши кустос Ведрана Адамовић, која је аутор поставке, истиче да је изложеним документима обухваћен период од мјесец прије почетка Великог рата.

- Фокусирали смо се на Сарајевски атентат и директну везу породице браће Стојановић, Младена и Сретена, са тим догађајем. Осврнули смо се и на њихове старије сестре Персиду и Георгину, које су биле чланице тајних ђачких организација и припаднице народне одбране - казала је Адамовићева.

Поставку чини 20 паноа и пет витрина у којима је изложена бројна историјска документација тог времена, а биће отворена до 27. јула. Истим поводом приједорска Матична библиотека "Ћирило и Методије" представила је дио свог књижног фонда на документарној изложби "Велики рат 1914 - 2014".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана