Музеј Херцеговине: Слике од блата, лишћа и пијеска из Сахаре

Ратомир Мијановић
Музеј Херцеговине: Слике од блата, лишћа и пијеска из Сахаре

Требиње - Изложба графика и слика "Нормал" египатског умјетника Ахмеда Рагаба Сакра, декана факултета ликовних умјетности Минија Универзитета из Каира, и требињског графичара Вере Кекић отворена је у Музеју Херцеговине.

Ових двоје умјетника од 2003. године су излагали колективно и самостално широм свијета, а публици у Требињу су се представили својим интересантним поставкама.

Требињска умјетница Вера Кекић 13 година сарађује са доктором Сакром, реномираним представником модерне египатске ликовне сцене. И ова изложба је "нормалан" наставак и плод вишегодишње сарадње и сличног умјетничког сензибилитета.

Обоје су графичари који се у посљедње вријеме огледају и у различитим сликарским техникама.

Изложени опус сликарке Вере Кекић наставак је њених истраживања на тему љубави, а радови су настали коришћењем блата и златног лишћа. 

- Све што радим, радим из душе. Настојим да направим увијек корак напријед и побољшам свој рад - рекла је Кекићева. 

Посебну пажњу изазвало је Ахмедово стваралаштво јер је користио пијесак из пустиње Сахаре. Ово је други пут да излаже у БиХ и то заједно са Кекићевом. 

Ахмед је истакао да је одушевљен Требињем због чега је Музеју Херцеговине поклонио три слике, што је, како каже, први пут учинио у својој стваралачкој каријери. 

На изложби је приказано четрдесетак радова који су рађени на платну и папиру уз помоћ комбинованих техника. Изложбу, која је и продајног карактера, могуће је погледати наредних десетак дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана