Мутабџија: Српска отворена за излагање културног насљеђа

Aгенције
Мутабџија: Српска отворена за излагање културног насљеђа

Бањалука - Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија изјавио је вечерас у Музеју Републике Српске, гдје је отворена изложба "Стакло и прича о стаклу" аутора Аните Паун Гаџа, да је Српска отворена за оне који желе да излажу умјетничко и културно насљеђе.

Мутабџија је рекао да ће, након представљања културног насљеђа Хрватског загорја, Музеј Српске имати прилику да организује своју изложбу накита у Музеју у Хрватском загорју и на тај начин продубити културне везе Српске и тог дијела Хрватске.

Конзул Хрватске у Бањалуци Дуња Јевак, која је отворила изложбу, рекла је да је вечерашња изложба један од примјера "мостова који спајају у култури" и додала да ће након уласка Хрватске у Европску унију бити више прилике за прекограничну сарадњу.

На изложби су представљене фотографије начина израде и обликовања стакла у Хрватском загорју по стогодишњој традицији.

Ауторка Анита Паун Гаџа истакла је да је стакларска традиција дужа од једног вијека у Загорју обухватала израду употребних и украсних предмета, а изложене су фотографије које приказују процес израде стакла слободним дувањем и дувањем у калуп.

Она је рекла да данас традиционални стаклари раде тек у двије општине у регији Загорја.

Изложба представља резултат сарадње Музеја Републике Српске и Музеја Хрватског загорја – Музеја "Старо село" Кумровец.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана