Мутабџија посјетио Кинотеку РС на Палама

Агенције
Мутабџија посјетио Кинотеку РС на Палама

Пале - Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија посјетио је данас Кинотеку Републике Српске и упознао се о раду ове институције културе и проблемима са којима се сусреће, преносе агенције.

Мутабџија је навео да је Кинотека Републике Српске једна од девет републичких институција из области културе, која има бројне проблеме које терба рјешавати, од гријања до имовинско-правних питања.

- Овим проблемима се морамо посветити квалитетно и у сарадњи са локалном заједницом доћи до најбољих рјешења - рекао је министар просвјете и додао да је мјесто Кинотеке у врху националних институција.

Он је нагласио да огромна архивска грађа Кинотеке свједочи, не само о Републици Српској, него и о периоду прије њеног постојања.

- Запослени у Кинотеци Републике Српске су многе ствари урадили захваљујући ентузијазму - рекао је Мутабџија.

Директор Конотеке Милован Пандуревић рекао је да је Мутабџија први министар просвјете и културе који је посјетио ову установу.

Он је додао да је ова посјета прилика да се људи из Министарства и Владе Српске упознају са ситуацијом у Кинотеци, која има великих проблема.

- Надам се да ће након данашњег састанка почети да се рјешавају неки проблеми у Кинотеци Републике Српске - рекао је Пандуревић и подсјетио да је Кинотека као републичка установа сачувана на Палама гдје је и основана 1992. године, када је основан Срна филм као зачетник Кинотеке.

Он је навео да Кинотека нема властите просторије, већ је “подстанар” у Културном центру Пале, а депо Кинотеке се налази испод извора Миљацке гдје нису рјешени имовинско-правни односи, јер је земља укњижена на Хипо банку.

Пандуревић каже да се у депоу налазе филмски архив, музејски експонати, филмски плакати, а ту се обрађује филмски материјал и презентује јавности.

Према његовим ријечима, у депо се не може инвестирати, јер нису ријешени имовинско-правни односи.

Пандуревић је напоменуо да се ови проблеми тешко могу рјешавати без помоћи ресорног министарства и Владе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана