Мустанг освојио Срце Сарајева

Александра Маџар
Мустанг освојио Срце Сарајева

САРАЈЕВО - Признање "Срце Сарајева" за најбољи играни филм овогодишњег Сарајево филм фестивала освојило је остварење из Турске "Мустанг" у режији Денис Гамзе Ергувен.

Филм "Мустанг" остаће запамћен и по томе јер је ово први пут да се десило да је филм проглашен најбољим и од стране жирија и публике.

Народно позориште Сарајево у суботу увече било је центар врхунске умјетности и елеганције, а свечаном додјелом награда означен је крај ове филмске смотре. Многобројне познате личности продефиловале су црвеним тепихом у свом најбољем издању.

У оквиру такмичарског дијела програма представљено је десет филмова, од чега су биле двије свјетске, једна међународна и седам регионалних премијера.

Селекција такмичарског програма документарног филма ове године представила је 23 филма, од тога шест свјетских, осам међународних, три регионалне и шест домаћих премијера.

"Срце Сарајева" за најбољи документарни филм освојио је Александер Нанау за остварење "Toto and His Sisters".

У категорији кратки филм, приказано је десет филмова, а најбољим је проглашен филм "Бисерна обала" Душана Касалице.

Главну улогу у филму "Мустанг" подијелило је пет младих дјевојака и дјевојчица које су за то добиле признање "Колективне најбоље глумице" 21. Сарајево филм фестивала.

Похвале жирија заслужио је и грчки филм "Chavalier" чија је редитељка Атина Рејчл Чахгари награђена, а шест глумаца који у њему наступају подијелили су награду "Срце Сарајева" за најбољу мушку насловну улогу.

Филм "son of Saul" је добио Специјалну награду жирија.

Фестивал је отворен 14. августа пројекцијом бразилског филма редитељке Ане Мулаерт "Друга мајка", а затворен је у суботу, 22. августа филмом "Фуси", редитеља Дагура Кариа, који је био приказан у оквиру програма "Open Air".

Многа славна имена свјетског филма, али и многобројни гости из осталих бранши су боравили на 21. Сарајево филм фестивалу. Најзапаженији је био познати холивудски глумац Бенисио дел Торо, који је изазвао велику пажњу медија цијелог региона, а додијељено му је и "Почасно Срце Сарајева" за изузетан допринос седмој умјетности. Он је представио филм "Савршен дан", чија је радња смјештена у БиХ.

Током девет дана Сарајево филм фестивала, као једне од најатрактивнијих креативних, али и туристичких понуда Сарајева приказало се 259 филмова из 57 земаља свијета.

Фестивал је угостио више од 100.000 заљубљеника у седму умјетност, а пратило га је чак 2.000 акредитованих новинара и сарадника.

Шест филмова из Бањалуке доживјело је премијеру на Сарајево филм фестивалу.

Приказане су филмске приче "Посљедњи поглед" бањалучког режисера, сценаристе и продуцента Младена Ђукића,  "Хоризонт" режисера и сценаристе Марка Шипке у продукцији "Визарт филма", те остварење "Ах, што ћемо љубав крити" режисера и глумца Душка Мазалице из Бањалуке. Премијерно су приказана и четири кратка документарна филма снимљена 2014. године у оквиру пројекта "Filming the Other ", који је такође реализовао "Визарт филм", па је тако публика у Сарајеву имала прилику да види филмске радове четворо младих аутора из БиХ, "Маргарет" Ламие Шабић, "Љепотица и осмијех" Ање Кавић, "Ја могу да говорим" Мирзе Скендерагића и "Прича о постанку" Бојана Јосића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана