Мурал у срцу Београда посвећен Ћирилову

Мирна Пијетловић
Мурал у срцу Београда посвећен Ћирилову

Београд - Када неко цијели свој живот искрено посвети умјетности и сву ту љубав пренесе на своје окружење, немогуће је да остане незапажен за живота, а да послије смрти не буде вреднован на најљепши могући начин - управо кроз саму умјетност, коју је "дисао".

Све то је био српски театролог и један од оснивача Битефа Јован Ћирилов, којем је посвећен мурал осликан у самом срцу Београда, у Кнез Милетиној улици, у близини Битеф театра.

Мурал је дјело познатог београдског стрит-арт умјетника Артеза, којег је прошле године имала прилику да упозна и Бањалука. Наиме, Артез је аутор првог бањалучког мурала "Find your way to fly", који се налази у насељу Борик.

Српска културна јавност је прошле године остала без великог Јована Ћирилова, који је заједно са Миром Траиловић основао позоришни фестивал Битеф.

Овогодишњи фестивал, који се одржава од 17. до 24. септембра, према ријечима селектора Ање Суше, одржава се "по узору на онај када нас је напустила Мира Траиловић и који је преузео исти наслов - Успомени Јована Ћирилова. У оквиру главног програма биће приказано десет представа - "Мурмел, мурмел", "Илијада", "Смрт Ивана Иљича", "Комплекс Ристић", "Ми смо краљеви, а не људи", "Ибзенов непријатељ народа као Брехтов поучни комад", "Дискретни шарм марксизма", "Збогом", "Common ground" и "Мртве душе".

Жирију ове године предсједава глумица Мирјана Карановић, а интересантно је да се међу члановима налази и глумац Жарко Лаушевић. 

Нови пратећи програм Битефа, под називом "Битеф зона", биће одржан на Скверу Мире Траиловић, у продукцији Битеф театра, а сви програми биће бесплатни.
"Битеф зона" у пилот издању својим садржајима прати слоган 49. Битефа - Успомени Јована Ћирилова, али жели и да подсјети на кооснивача и коселектора фестивала, легендарну Миру Траиловић.

На иницијативу Мире Траиловић основан је 1989. Битеф театар, са концептом да се сценски простор тог позоришта простире унутар, али и ван зидова зграде - на тадашњем тргу, а данас скверу који носи њено име. 

Сада "Битеф зона", његујући културни идентитет и промовишући различитости кроз присуство културе, умјетности и активно учешће заједнице, жели да истакне неопходност, значај и допринос грађана за обликовање будућности Београда и његове урбане културе.

Пратећи програм

Богат пратећи програм фестивала у суботу увече отвара бенд "Љубичице" џез концертом. У току манифестације биће уприличене и промоције књига, отворене позоришне пробе, перформанси, пројекције филмова, као и изложба фото-колажа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана