Мурал осликан мистеријом

Александра Маџар
Мурал осликан мистеријом

Бањалука - Можда ће широј јавности требати много година да схвати колики је значај осликавања мурала и саме уличне умјетности за културу једног друштва савременог доба, али сигурно постоје они који су тога и сада свјесни, у тренутку када је Бањалука постала богатија за још један мурал.

Посљедњих неколико дана свјетски познати улични умјетници из Пољске, Безт и Саинер, били су у центру пажње свих оних који препознају њихов таленат. Њихов рад су са нестрпљењем пратили љубитељи стрит умјетности, али и они који то нису, уживо у насељу Борик, гдје су од 2. септембра осликавали зид једног солитера. Главна тема су били и на друштвеним мрежама гдје су бањалучки умјетници, али и сви они који осјећају припадност том свијету, објављивали фотографије мурала у настајању. Мурал је коначно завршен, али остала је само још једна, можда и најбитнија ствар да би се заокружила ова умјетничка прича, а то је да јавност сазна назив мурала и његово значење.

Креативни тим Удружења "Фластер", који је и организатор овог догађаја, задовољан је како је текао процес рада, дружење и изгледом мурала.

- Добили смо мурал који је по нашим личним укусима. И умјетницима који су га радили је рад драг. Већ неко вријеме хтјели су да ураде нешто на ту тему, али било је неких околности које су их онемогућиле у том. Ово је била прилика да ураде нешто што је и њима интересантно - рекао је Иван Кустурић из Удружења "Фластер".

Дружење са овим момцима је било одлично, каже Кустурић, а њих описује као једноставне људе, који врхунски раде свој посао. Ипак, Кустурић, који је све вријеме пратио процес рада овог двојца, није могао да не примијети да ће требати још много година да шира јавност постане свјесна шта се заправо дешава, кад је ријеч о овој врсти стварања.

- Мислим да људи нису свјесни да је наш град простор у којем су мурале радили свјетски познати умјетници и тек за неколико година моћи ћемо да видимо како ће ово све утицати на млађе генерације - нагласио је Кустурић.

И док чекамо да чујемо назив и значај мурала, Кустурић је најавио да су припреме за почетак рада на другом муралу у току и да за сада све иде по плану.

Дипломирани сликар специјализован за осликавање мурала, који је своју диплому стекао на Академији умјетности Универзитета у Софији, Бозко у Бањалуку стиже 28. септембра, а Иван каже да је умјетник јако срећан што ће бити дио ове приче.

- Могу само да кажем да смо му поменули да се преко пута зграде коју ради налазе основна школа и вртић. Мислим да је сјајно повезао један осјећај са радом који ће настати - казао је Кустурић.

Становник Борика Перо Панић је рекао да је мурал прелијеп подсјетник да су у Бањалуци боравили умјетници свјетског гласа.

- Било би одлично када би на свакој од зграда у Борику био по један мурал - додао је Панић.

Домаћи умјетници

Долазак двојца из Пољске био је идеална прилика за студенте, али и за стручну јавност да стекну ново искуство и њихово присуство искористе да би прошили своје знање и вјештине. Међутим, није много оних који су то заиста и урадили. Из "Фластера" поручују да то не треба гледати са негативне стране.

- Видио сам само неколико људи за које знам да су дипломирали и да су ту били дуже вријеме. Могуће је да је било и оних који су се задржавали, али их ја нисам примијетио. Очекивао сам неколико људи са Академије, али немамо ми шта да указујемо некоме шта треба да ради - поручио је Иван Кустурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана