Мултимедијална цјелина "Локус суспектус"- поклон Музеју савремене умјетности Републике Српске

Srna
Мултимедијална цјелина "Локус суспектус"- поклон Музеју савремене умјетности Републике Српске

БАЊАЛУКА - Збирка Музеја савремене умјетности Републике Српске постала је богатија за још једно умјетничко дјело – мултимедијалну цјелину "Локус суспектус" /Лоцус Суспецтус/, саопштено је из овог музеја.

 

Ова цјелина је мултимедијални рад из 2018. године који се састоји од видео-рада и акварела на папиру и бави се ишчитавањем и мапирањем мјеста атентата на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда.

Ријеч је о поклону умјетничког пара под именом "диСТРУКТУРА", који је реализацију своје изложбе у Музеју имао у најтежим околностима и јеку пандемије вируса корона.

У саопштењу се наводи да је умјетнички пар, у којем равноправне улоге дјеле Милица Милићевић и Милан Боснић, мултимедијалну цјелину "Локус суспектус" поклонио Музеју у трајно власништво.

Централни дио овог мултимедијалног приказа чини видео-рад "Локус суспектус", заједнички рад "диСТРУКТУРЕ" и књижевнице Барби Марковић, који приказује орални пејзаж Сарајева, концентришући се на мјесто атентата на Франца Фердинанда, простор испред Латинске ћуприје и раскршће улица Обала Кулина Бана и Зелених беретки.

"Локус суспектус" је једна од шест цјелина изложених у оквиру изложбе "Стори лајнс", коју је бањалучка публика имала прилике да погледа од 12. марта.

Из Музеја савремене умјетности Републике Српске напомињу да умјетнички пар Милићевић и Боснић дјелује заједно кроз мултимедијалне пројекте од 2005. године под именом "диСТРУКТУРА".

Дипломирали су и магистрирали на Факултету ликовних уметности у Београду, на Одсеку за сликарство.

"Медији у којима раде су углавном фотографија, слика, цртеж и видео. Њихов рад је презентован на више од 30 самосталних и више од 60 групних изложби у Србији и широм Европе, као и у Јапану и Египту", наводи се у саопштењу и додаје да је "диСТРУКТУРА" учествовала и у резиденцијалним програмима и радионицама у Шпанији, Швајцарској, Њемачкој, Аустрији, Холандији, Словенији, Италији, Финској, Египту и Србији.

Овај умјетнички пар је добитник више награда и стипендија, међу којима је Полок-Краснер грант за 2015. годину.

Њихови радови се налазе у бројним јавним, приватним и корпоративним колекцијама, укључујући колекцију Х2 - Центра за савремену умјетност у Аугсбургу, Музеја савремене умјетности Војводине, Културног центра Београда и Музеја града Београда.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана