Мултимедијална адаптација књижевног класика Хермана Хесеа

Бранислав Предојевић
Мултимедијална адаптација књижевног класика Хермана Хесеа

ЛОНДОН - Књижевница Рејчел Фулер, рок легенде Пит Таузенд и Елтон Џон предводе групу умјетника који су сарађивали на оном што се назива литерарном и музичком реинвенцијом класичног романа “Сидарта” славног књижевника Хермана Хесеа.

Роман њемачко-швајцарског писца из 1922. бави се духовним путовањем самооткривања човјека по имену Сидарта у вријеме Буде, а сада је поново замишљен у штампи као графичка новела и као музички запис. Књижевница Рејчел Фулер, која је удата за Пита Таузенда, поново је замислила причу као графички роман под називом “Трагач” са умјетничким радом Емелија Варфе. Биће и верзија са двоструким винилним албумом у којој ће причу причати покојни Кристофер Пламер, а на њој ће као музичка подршка наступити Таузенд, сер Елтон Џон, Накане Емели Санде, Лејтон Вилијамс, Суниди Чахуан и Краљевски филхармонијски оркестар и хор. Албум садржи додатну музику и текстове Таузенда, а иако никаква листа пјесама није откривена, открива се да ће на албуму бити нови оркестарски аранжмани неких препознатљивих “Ху” пјесама, али и оригиналне соло пјесме које је Пит написао 1976. за аматерску представу “Сидарта”. Сама Фулерова каже да је овај пројекат њена дугогодишња опсесија и једна врста духовног путовања сликом и звуком.

- Стварање и реализација “Трагача” у музичком и књижевном облику дио је мог духовног путовања. Ова сарадња са музичким умјетницима, оркестром, хором, илустратором Емилијом Варф и вољеним Кристофером Пламером створила је нешто заиста магично, далеко премашујући моју оригиналну визију дјела. Осјећам се заиста благословљено што сам дио тога и надам се да ће прича одјекнути код слушалаца и читалаца у данашњем свијету, гдје нам је потребна енергија љубави, мира и наде више него икада. Музика и умјетност су биле и заувијек ће бити универзалне - рекла је Фулерова.

Уз ове производе биће нова серија подкаста у којој ће се разговарати с гостима, укључујући Пита Таузенда, а чланови екипе албума, заједно са Краљевским филхармонијским оркестром и хором, ће извести музику на специјалном концерту у Театру “Ројал Лејн” 6. новембра. Неизбјежно, као и књига у тврдом повезу и двоструки ЛП винил, биће и делукс издање које спаја музику и књигу. Ако се не одлучите за делукс верзију, стандардна књига има дигитални код који омогућава приступ звуку. Књига, албум и делукс пакет издање биће објављени 7. новембра 2024. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана