Михалков: Запад се више не бави умјетношћу

Срна
Foto: Агенције

БИЈЕЉИНА - Велики руски и свјетски филмски аутор и глумац Никита Михалков залаже се за формирање евроазијске филмске академије, која ће додјељивати награде са великим новчаним износом.

Михалков истиче да руски аутор који данас жели да му филм буде приказан на неком западном фестивалу треба да испуни неколико услова - "да не воли своју земљу, већ да је презире и осуђује, или да се придружи општем тренду западне заједнице који се односи на ЛГБТ популацију и трансродне особе".

"То је на Западу гвоздени закон, сличан оном у Совјетском Савезу када је било немогуће снимати филмове о добрим бјелогардејцима", наводи Михалков, а преносе руски медији.

Он додаје да је данас "неперспективан" на међународним фестивалима на Западу сваки филм који не осуђује своју државу, свој народ, своју историју.

"Зато ми формирамо евроазијску филмску академију. Кина и Иран су спремни да то подрже, да се придруже. А са њима је то већ готово половина човјечанства. Ако се договоримо и формирамо евроазијску филмску академију - тек ћемо видјети гдје ће бити прави Оскари", наглашава Михалков.

Коментаришући примједбе да је њему лако да тако прича јер је већ добио "Оскара", Михалков каже да је разлика у томе што је Америка, у доба када је он награђен
/за филм "Варљиво сунце"/, била друга земља.

"Данас нема америчке музике коју смо вољели, нема америчке кинематографије којој смо се дивили. Данас Француска није оно чему смо се дивили, а ни Италија. Сада је у Риму мрак већ у 21.00 час, а у Паризу је у то вријеме на Јелисејским пољима - Каиро", истиче Михалков.

Према његовој оцјени, у Француској и Италији људи су одгајени под америчким нуклеарним кишобраном.

"Престали су да разговарају о озбиљним проблемима који су покретани у француским и италијанским филмовима у периоду новог таласа, у неореализму. Све што данас раде своди се на покушаје да уђу у тренд када жена води сексуални живот са - својим аутом. Када сам прије неколико година био у жирију једног европског фестивала, одгледао сам све филмове и схватио да од 20 има смисла расправљати о пет остварења, а раније је било 19 од 20", каже Михалков.

Он се јавно успротивио повратку у земљу естрадних звијезда, умјетника и "лидера јавног мњења" који су емигрирали због неслагања са влашћу руског предсједника Владимира Путина и специјалном војном операцијом у Украјини.

"Нису потребни Русији, њихова мјеста су заузета. На њима су нови умјетници који се, поред њих, да су остали, никада не би пробили", наводи Михалков.

Руски синеаста сматра да је "Господ у вријеме покушаја побуне 24. јуна спасио Русију од грађанског рата и крвопролића".

"Апсолутно је тако! Све што се дешава у Русији је захваљујући Господу. Другачије и не може да буде", истиче Михалков.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана