Муцао је цијели живот а прославио га је глас: Био је Дарт Вејдер, Муфаса...

Танјуг
Муцао је цијели живот а прославио га је глас: Био је Дарт Вејдер, Муфаса...

ВАШИНГТОН - Позоришни и филмски глумац Џејмс Ерл Џоунс, који је постао свjетски познат јер је давао глас Дарту Вејдеру из Ратова звijезда, преминуо је у 93. години, јавља "CBS News".

Џоунс је био познат по својим улогама на сцени у дjелима Шекспира, Тенесија Вилијамса, Жана Женеа, Антона Чехова, Огаста Вилсона... као и у неким филмовима попут "Поља снова".

Постао је још познатији по свом гласу, који је користио у рекламама, као наратор на "CNN"-у, као Муфаса у Дизнијевом анимираном филму "Краљ лавова," и као Мрачни Господар Сит у серијалу "Star Wars." 

То је још импресивније с обзиром на то да је као дијете патио од муцања које га је пратило током цијелог живота, додаје "CBS".

"Говорио сам са тако тешким муцањем да је било срамно и врло болно," рекао је Џоунс за "CBS"-ову емисију "Sunday Morning" 2008. године.

Пут Џоунса ка превазилажењу муцања довео је до импресивне каријере на Бродвеју и у Холивуду, са скоро 200 филмских и ТВ улога, а радио је са познатим режисерима попут Стенлија Кјубрика, Франка Зеферелија, Џорџа Лукаса, Џона Сејлса и Џејмса Ајвори, позајмљивао је свој глас у бројним серијама, међу њима, и у Симпсонима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана