Mozzart пријатељ умјетности: Отворена изложба Александре Кокотовић у Сарајеву

Mozzart
Mozzart пријатељ умјетности: Отворена изложба Александре Кокотовић у Сарајеву

Изложба скулптура и слика “Вид' му главе: Удубљивање у сложеност људског живота” академске сликарке Александре Кокотовић отворена је синоћ у Умјетничкој галерији БиХ. Поставка је упрличена поводом обиљежавања 40 година од одржавања Зимских олимпијских игара у Сарајеву, а подршку овом догађају пружила је компанија Mozzart као вјерни пријатељ културе и умјетности.

Пресрећна сам што сам баш ја добила могућност да излажем у Умјетничкој галерији у свом родном граду поводом овако важног догађаја за историју Сарајева, то је нешто заиста посебно за мене. Драго ми је што је подршку пружила компанија Mozzart и надам се да ћемо наставити нашу сарадњу”, поручује академска сликарка Александра Кокотовић.

Ова еклектична изложба служи као дирљива рефлексија о замршености људског постојања и нашем дубоком односу са природним свијетом.

Металне скулптуре неконвенционалних људских глава симболизују вишеструку природу наше свијести, при чему свака глава представља јединствени аспект људског искуства. Слике на платну, лану и јути са својим комплексним приказом глава, пружају визуелно истраживање замршене таписерије мисли, емоција и идентитета који нас дефинишу”, наводе из Умјетничке галерије БиХ.

Насупрот томе, апстрактне скулптуре металног дрвеćа уводе апстрактну перспективу, изазивајуćи гледаоце да размишљају о суштини самог живота. Они евоцирају идеју да, као што дрвеćе стоји као нијеми свиједок протока времена, наша људска искуства су проткана ширим ритмовима природе.

“Спајањем ових наизглед различитих елемената, изложба нас подстиче да размислимо о дубоким везама између наших унутрашњих свијетова и ширег универзума. Позива гледаоце да крену на путовање самооткривања и еколошке свијести, на крају подвлачеćи дубоко укорењену хармонију између човјечанства и природног царства”, објашњено је даље.

 

Изложба је наишла на одушевљење јавних личности, умјетника и љубитеља културе, као и на сјајне критике.

Толико љубави од синоћ примам, велики број порука ми стиже, заиста спектакуларан догађај уз подршку компаније Mozzart. Најузбуђенија сам и најсрећнија када излажем у свом граду иако сам излагала широм свијета. Сваки пут када се вратим у Сарајево, душа ми је испуњена са толико љубави коју примам од искрених пријатеља без којих ништа нема смисладодала је Александра која је дипломирала је на Accademia del Lusso.

Приредила је 48 самосталних изложби и учествовала на 90 колективних изложби у Сједињеним Америчким Државама, Пољској, Енглеској, Либану, Египту, Србији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Јордану, Уједињеним Арапским Емиратима, Албанији, Литванији, Бугарској, Бангладешу, Сјеверној Македонији, Малдивима.        

Представљала је Босну и Херцеговину на великој међународној изложби “Each for Equal - Art Connects Women”, у Дубаију, на којој је учествовало 100 умјетница из 100 земаља свијета. Њени и радови дио су приватних и јавних колекција широм свијета. Живи и ради на Флориди, у Београду и Лондону.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана