Mozzart поново уз филмске таленте на Сарајево Филм Фестивалу

Mozzart
Mozzart поново уз филмске таленте на Сарајево Филм Фестивалу

Филмски таленти и ове године су, током Сарајево Филм Фестивала, имали прилику да од водећих свјетских филмских професионалаца уче о монтирању, снимању филмова и открију бројне тајне седме умјетности. Сада већ традиционално, уз све њих, трећу годину заредом, била је компанија Mozzart која им је пружила подршку током програма едукација, умрежавања и обука с неким од водећих свјетских филмских професионалаца на овогодишњој међународној филмској смотри у Сарајеву.

Програм Talents Sarajevo, који се одржавао у Европској кући културе и националних мањина, окупио је селекцију редитеља, продуцената, глумаца, сценариста, директора фотографије, монтажера и филмских критичара из Југоисточне Европе и јужног Кавказа који су учествовали у 18. издању програма који се ове године одржао на тему ART/FICIAL.

 

О квалитету програма свједочи и чињеница да је пристигло 540 пријава филмских талената из 16 од 20 држава обухваћених програмом, а изабрано је 60 учесница и учесника. Највећи број пријава запримљен је из Грчке, Румуније и Турске. ART/FICIAL, као интегрални дио 30. Сарајево Филм Фестивала, донио је низ мастерцлассова, предавања, семинара, дискусија, радионица и филмских пројекција.

У фокусу овогодишњег издања talents Сарајево програма била је вјештачка интелигенција, те је ART/FICIAL пропитивао апокалиптичну нарацију у домену односа између АИ и филма. У умјетној интелигенцији, умјесто непријатеља креативности, филмски професионалци су видјели технолошку прекретницу која ће филм преобликовати, не уништити. Програм је имао осам модула, одржаних под вођством међународно признатих експерата из филмске индустрије: Д Directors Summit, Producers Summit, Acting Studio, Camera Studio, Editing Studio, Pack & Pitch, Script Station и Talent Press. 

Након masterclassa Corda Jeffersona у Босанском културном центру, млади филмски радници имали су прилику да чују разговор са Alecom Von Barhenom, а потом и предавање редитеља Срдана Голубовића.

Церемонију отварања програма Talents Сарајево обиљежио је инспиративан разговор с глумицом Noomi Rapace која је говорила о својим почецима у филмској индустрији. Након официјелног дијела програма, полазници програма имали су прилику да постављају питања и добију одговоре од свјетских филмских професионалаца, али и да се друже и размјењују искуства на неформалном дружењу на Фестивалском тргу у организацији компаније Mozzart.

Talents Сарајево најстарија је иницијатива посвећена образовању и развијању вјештина унутар програма CineLink Industry Days, а истовремено је и дио међународне породице Berlinare Talents, основана 2006. године у сурадњи Сарајево Филм Фестивала са Међународним филмским фестивалом у Берлину. Програм, који је подржала компанија Mozzart, и ове је године био регионално мјесто сусрета и обуке перспективних филмских радника чија се дјела тек очекују на филмским платнима широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана