Мостар: Изведена монодрама поводом Миланског едикта

СРНА
Мостар: Изведена монодрама поводом Миланског едикта

Мостар - У мостарском Владичанском двору вечерас је изведена монодрама "Царица Јелена, мајка цара Константина 300 н. е.", у организацији Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" - Градски одбор Мостар, а поводом 1.700 година од проглашења Миланског едикта.

У монодрами, живот мајке првог хришћанског цара Константина дочарала је Јелена Иванишевић-Пауновић, односно Јелена Мила, како је њено умјетничко име, која потписује и режију, а сценарио је написала Силвана Хаџи-Ђокић.

Предсједник СПКД "Просвјета" у Мостару, ђакон Бранислав Рајковић рекао је да је поносан што је мостарска "Просвјета" обиљежила овај значајан јубилеј, али и што су угостили велику глумицу.

"Упркос обичају и навици када се прославља овај јубилеј, сада је акценат на Константиновој мајци Јелени", додао је Рајковић.

Монодрама на несвакидашњи начин дочарава историјски лик жене о чијој судбини се јако мало зна.

У монодрами је представљено дјетињство царице Јелене без родитеља, заљубљивање у Констанција Хлора - војсковођу и касније императора римског - оца Константина Великог, преко сурових борби за превласт на римском двору.

Ова монодрама, која прати живот Јелене до њеног избјеглиштва у Јерусалим настала је на иницијативу професора теологије Радована Биговића, који је преминуо у мају прошле године.

Јелена Мила је шведско-српска глумица која је радила у Народном позоришту у Београду и у Краљевском позоришту у Штокхолму, те још ради са свјетски познатим глумцима, редитељима и писцима.

Милански едикт је законски акт који су донијели цареви Константин Велики и Лициније, а којим је проглашена вјерска равноправност и престанак прогона хришћана, који је трајао 300 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана