Монографија “Славко Штимац - тихи херој екрана” Марка Мисираче представљена у Нишу

Приредила: Илијана Божић/Агенције
Монографија “Славко Штимац - тихи херој екрана” Марка Мисираче представљена у Нишу

БАЊАЛУКА - Монографија “Славко Штимац - тихи херој екрана” посвећена глумцу Славку Штимцу, који је срца публике освојио улогама у филму “Вук самотњак” те у серији “Салаш у малом риту”, објављена је, а о њему је снимљен и документарни филм.

Ова монографија и документарац представљени су у понедјељак на “Филмским сусретима” у Нишу као дио пратећег програма фестивала глумачких остварења играног филма. Наиме, према традицији добитнику награде за животно дјело “Павле Вуисић” припада израда монографије и филма, као и награда фестивала Удружења филмских глумаца и “Центар филма”.

С обзиром на то да је Славко Штимац добитник ове награде, тако је дошло и до настанка монографије и документарца о њему.

Селектор фестивала Дејан Дабић истакао је да је Марко Мисирача написао монографију, а Срђан Пенезић снимио филм у продукцији “Центар филма”.

- Како је, између осталог, речено у монографији, Штимац је током пола века одиграо више од 80 улога у филмовима и телевизијским пројектима широм некадашње Југославије и света - рекао је Дабић.

Глумац Славко Штимац је казао српским медијима да је одушевљен тиме како је Мисирача урадио монографију и да је највећи дио посла сам одрадио, а да је њему препустио да исправи оно што му се не допада.

- Идеја је била да прича о мени буде што аутентичнија, да се избегне конвенционални приступ. Нисмо довели људе који би о мени причали, има само исечака из филмова и мојих сећања. Чини ми се да је овако истинитије и интимније - казао је Штимац.

Нагласио је да, кад год је радио неки посао, почињао је из почетка, као да никада прије тога ништа није урадио.

- Налазите се пред непознатим и онда полако склапате лик на основу сценарија и проналазите неку инспирацију. Покушавам да будем професионалац читав свој живот и осећам као обавезу да дам све од себе. Мислим да је то исправан приступ у сваком послу - казао је Штимац.

Писац монографије Марко Мисирача истакао је да сматра да је Славко Штимац можда најрепрезентативнији насљедник и баштиник оне глуме пред камерама коју су баштинили Павле Вуисић, Слободан Цица Перовић и Слободан Алигрудић.

- Та врста глуме у којој видите и одмах препознате глумца, а онда вас он неким тајним путевима, изнутра, својим емоцијама доведе до неслућених емоција и карактера ликова - нагласио је Мисирача.

Он је казао да монографија “покрива” и телевизијске и позоришне улоге, али првенствено телевизијске улоге Славка Штимца.

Режисер Срђан Пенезић је рекао да је било потешкоћа при изради документарног филма о Славку, првенствено због непостојања добрих копија филмова. Додао је да на простору читаве некадашње Југославије нема добре копије филма “Сећаш ли се Доли Бел”, те да планирају да је потраже у иностранству.

Глумац Бранислав Лечић за свог колегу Славка Штимца је истакао да је јединствен.

- Глумци умеју да се сакрију иза глуме и иза улоге и онда не можете да “провалите” каква је личност у питању, али то није случај са Славком. Без обзира на то коју улогу је играо, један део његове доброте исијавао је на један чаробан начин. То је толико инспиративно - истакао је Лечић.

Каријера

Штимац је рођен крај Перушића 1960. године. Филмску каријеру започео је успјешним дјечјим филмовима. Једном приликом је казао да му је најтеже било снимати серију “Салаш у малом риту” редитеља Бранка Бауера 1976. године, јер је снимање трајало годину дана и учење за школу након цјелодневног рада на сету постало је свакодневица. Прославио се у филмовима Емира Кустурице “Сјећаш ли се Доли Бел” и “Андерграунд”. Познат је и по улогама у остварењима “Варљиво лето 68”, “Ко то тамо пева” и другима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана