Свјетски дан књиге и ауторских права обиљежава се данас: Останимо код куће уз омиљена дјела

Александра Глишић, Миланка Митрић
Свјетски дан књиге и ауторских права обиљежава се данас: Останимо код куће уз омиљена дјела

БАЊАЛУКА - Све што библиотеке јесу везано је за слободу. За слободу читања, за слободу идеја и слободу комуникације. Библиотеке су посвећене образовању, забави и стварању сигурног кутка у којем су нам доступне информације.

Ово су ријечи књижевника Нила Гејмена, којих се присјећамо на данашњи дан када обиљежавамо Свјетски дан књиге и ауторских права, у времену на које нико није био спреман и у времену у којем је, зарад свих будућих дана посвећених књигама, важно да пазимо себе и друге.

Библиотеке, велики и мали ћошкови и полице препуне књига, мјеста су у којима су многи открили љубав према књигама и писаној ријечи, љубав према неким писцима, пронашли непознате и познате ријечи и ушли у неке нове свјетове. На данашњи дан, у сигурности своје куће, сваки љубитељ писане ријечи на свој начин може да обиљежи овај дан, да се посвети свом омиљеном дјелу, врати у другачије дане и вријеме и буде понесен оном љубављу која га је првобитно и привукла читању.

Библиотеке широм свијета су сада затворене, те ће тако и овај дан бити обиљежен на другачији начин, највише бројним онлајн активностима или сигурним активностима, које су, на свој начин организовале и припремиле установе културе.

Народна и универзитетска библиотека Републике Српске Свјетски дан књиге обиљежиће поклонима за љубитеље писане ријечи.

- Замислили смо да све буде под слоганом “Узми књигу, правац кући!” Данас од 10 до 14 часова испред Народне и универзитетске библиотеке РС биће постављен вртуљак са књигама упакованим у прозирну фолију. Свако ко жели своју књигу нека прати стопе од најавног плаката који је постављен на видном мјесту  у Јеврејској улици – рекла је за “Глас Српске” директорица Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић Зечић.

Свјетским даном књиге и ауторских права проглашен је 23. април на Генералној конференцији Унеска одржаној у Паризу 1995. године. Најчешће се напомиње да је 23. април дан смрти двојице великана књижевности Мигела де Сервантеса (по грегоријанском календару) и Вилијама Шекспира, који је истог датума и рођен (по јулијанском календару). Празник потиче из Каталоније гдје је први пут обиљежен 7. октобра 1926. године, на дан Сервантесовог рођења.

Неколико институција културе из Сарајева, Какња, Мостара, Маглаја и Зенице, те Земаљски музеј БиХ, Хисторијски музеј БиХ ове године организују програм који ће бити доступан на друштвеним мрежама и веб сајтовима установа. Програм ће обухватити филмове, изложбе, представљање онлајн издања, читање, видео-записе уз осврт на ранија обиљежавања Свјетског дана књиге и ауторских права у претходним годинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана