Монодрама “Јефимија” одиграна пред краљевачком публиком

Срна
Монодрама “Јефимија” одиграна пред краљевачком публиком

БЕОГРАД - У позоришту “Топлице Милана” у Краљеву вечерас је у оквиру манифестације “Дани Српске у Србији” одиграна монодрама “Јефимија” позоришта “Мале ствари” из Требиња.

Лик Јефимије је краљевачкој публици дочарала Тијана Јовановић Николић, што је публика наградила дугим аплаузом.

“Драго ми је што сам у Краљеву и што имам част да представљам Републику Српску у Србији. Лик Јефимије коју играм и представа су ми јако драги и надам се да ће живјети и у осталим градовима Србије. Краљево је прелијеп град, а домаћини су учинили да се осјећамо као да смо ту своји на своме. Велико хвала”, поручила је Николићева.

Режисер представе Жељко Милошевић изјавио је да вјерује да је представа одговорила очекивањима и на најбољи начин употпунила и представила позоришно стваралаштво Републике Српске публици у Краљеву.

“Желим да искористим прилику и захвалим, као организатору, Представништву Републике Српске у Београду што су нам указали повјерење и учинили задовољство што смо са нашом представом жЈефимија-Јелена Мрњавчевићж гости Краљева, такође, хвала позоришту и директору Миодрагу Динуловићу за изузетно гостопримство”, рекао је Милошевић.

Представа је настала на основу текста Звонимира Костића, а Милошевић је Јефимију представио као цјеловиту личност, не само као монахињу, већ и као тинејџерку, ђевојку, жену, мајку, владарку и свједока највећег успона српског царства у доба цара Душана и, касније, његовог распада.

Претходно је помоћник градоначелника Краљева Милун Јовановић заједно са чланом градског вијећа Иваном Базић примио делегацију Представништва Републике Српске у Србији које је иницирало и већ десету годину изузетно успјешно организује манифестацију “Дани Српске у Србији”.

Једна од тема разговора био је наставак сарадње са општином Ново Горажде, чији су представници прошле године приликом посјете у оквиру програма “Дана Српске у Србији у Краљеву”, проширили партнерску сарадњу тако што су се делегације састајале у више наврата и као резултат тога дошло је до директне сарадње у области културе путем Народне библиотеке Краљево и Горажданске библиотеке.

Културно-умјетничка друштва су уприличила међусобне посјете, а делегација општине Ново Горажде је гостовала је на манифестацији “Весели спуст” која се традиционално одржава у Краљеву.

Помоћник градоначелника Краљева Јовановић поручио је да овакве активности доприносу да се успостави још боља сарадња, како у области културе, тако и у економском развоју, повезивањем домаћих са привредницима Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана