Моника Белучи и Емир Кустурица почели снимање филма на Зеленгори ФОТО

Р. Ми.
Моника Белучи и Емир Кустурица почели снимање филма на Зеленгори ФОТО

Фоча - Екипа филма “Љубав и рат” почела је други дио снимања на Зеленгори гдје ће остати три дана.

Послије тога филмска екипа ће се упутити према Мокрој Гори гдје ће бити два дана, а затим на Камену гору поред  Пријепоља гдје ће се снимати неке сцене поред живописног дрвета старог 500 година.

Послије тога иду у Хутово блато те у требињско село Увјећа гдје ће снимати највећи дио филма.

Поводом наставка снимања другог дијела филма „На млијечном путу" синоћ је у Требињу приређена конференција за штампу на којој су на новинарска питања одговарали режисер Емир Кустурица и прослављена италијанска глумица Моника Белучи, тумач једне од главних улога у овом остварењу.

- Свој посао радим са великом страшћу. То је страст мог живота. Глума. Много сам се припремала за овај филм. Ово је могао бити било који рат. Ово је прича о рату, о насиљу, али и нечему што је другачије а то је тај дух и енергија. Ова прича се могло догодити било гдје и било када - каже Моника Белучи.

Говорећи о припремама за улогу у најновијем филму Емира Кустурице, Моника Белучи је рекла да је један од већих проблема био да научи српски језик.

Она је чак и изговорила, поприлично вјешто и неке реплике из филма и одлучно устврдила.

- Успјећу у томе. Сигурна сам. Ово је за мене комплетно ново искушење, узбуђена сам и очекујем много. Биће ово дуг посао и надам се да ћу РС и Требиње упознати још боље. Веома сам мотивисана, и веома емотивно приступам овом остварењу. У филму ће бити и насиља али и доста поетике. Уосталом као и у животу. Биће ово за мене веома значајно искуство. Када ме Емир позвао била сам веома, веома сретна - рекла је Моника Белучи.

На њене ријечи надовезао се Емир Кустурица.

- Моникина улога је много занимљива посебно у посљедњем дијелу филма. Њена биографија је „извађена" из живота жене обавјештајца из Книнске крајине.. Са падом Крајине она се изугбила и промијенила идентитет. Моника у живот Косте улази јер преко њега жели да добије пасош. Касније се то претвори у велику љубав а касније и у жртвовање за Косту. Ово је универзална прича која може да се догоди било гдје. Наш рат је узет као основа за универзалнију причу - каже Кустурица.

Одговарајући на новинарско питање зашто се опредијелио баш за Монику Белучи, Кустурица је рекао:

- Моника је за ову улогу изабрана јер је једна од оних жена које једноставно „зраче". Улога је захтјевна . По мени не постоји боља особа у свијету за ову улогу. И да кажем да не постоји жена за коју бих могао да се заљубим на први поглед као Моника. Знам да дијелим мишљење многих мушкараца - каже Кустурица.

Прослављени режисер истиче да је глумачки и уопште посао на филму за њега веома захтјеван.

- Глумим, сценариста сам и све пратим као режисер. Није то ни мало лако. Немам уопште намјеру да развијем глумачку каријеру. О остатку глумачке екипе могу да кажем да ће глумити још и Слобода Мићаловић, главни глумац из филма Црна мачка бели мачор, једна глумица из Битоља старије генерације. Остатак глумачке екипе смо пронашли или ћемо пронаћи по старом методу. На улици, продавници, кафани... Вриједна је та непосредност натуршчика. Ни ја нисам школован глумац,  и ја сам дио екипе са улице - каже Куста.

Бруталност дигиталне технике

- Ужасно тешко је снимити и лош, а камоли добар филм. Посебно у времену када се потпуно промијенила технолгија. Бруталност дигиталне слике смањује ону стару илузију. Нисам снимао већ пет година. Човјек то научи, као пливање и санкање. Само је питање до које мјере можете да изразите своју емоцију. Бруталност дигиталне камере је евидентна. Некада смо старим апаратима премотавали филм мучили да видимо дио онога што ће касније постати филм. На новој камери се види оно што јесте. У томе је нјена бруталност - каже Кустурица.

Клобук

Кустурица је синоћ изнио и један веома интересантан податак.

- Дио филма о покољу на свадби који снимамо на Клобуку догађа се у непосредној близини мјеста гдје је некада кроз историју био сличан догађај. Ето и то је једна интересантна ствар - говори Кустурица.

Филмска екипа

Прослављена италијанска глумица Моника Белучи стигла је синоћ у Требиње на снимање новог филма Емира Кустурице "Љубав и рат".

У Требињу су се данас окупили сви чланови екипе филма "Љубав и рат" Емира Кустурице, као и радници који раде на изградњи "малог филмског града" на Клобуку раде пуном паром.

Филм "Љубав и рат" тематски је подијељен у три дијела - причу о змији, о љубави и причу о монаштву.

Емир Кустурица је раније рекао да ће филм говорити о свевременској теми - теми доброте, односно да, ако не буде доброте, једног дана неће имати шта да окреће земљину осу.

Главну женску улогу у филму игра глумица Моника Белучи, а значајну улогу имаће и српска глумица Слобода Мићаловић.

Главну мушку улогу игра Емир Кустурица.

Премијера филма биће у Кану, у мају сљедеће године.

Кустурица неће добити оружје и опрему ОС БиХ за снимање филма

Предсједништво БиХ наложило је начелнику Заједничког штаба Оружаних снага БиХ, генералмајору Анти Јелечу, да суспендује одлуку Министарства одбране БиХ о издавању опреме и наоружања са припадајућим војницима за потребе снимања филма Емира Кустурице чији је радни назив “На млијечном путу”.

Потврдио је то за “Клиџ.ба” Дамир Бећировић, савјетник за унутрашњу политику и односе с медијима у Кабинету предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића.

Као потписници спорне одлуке у име Министарства спомињу се имена министра Зекеријаха Осмића и његовог замјеника Мирка Околића, али је заправо нејасно ко је потписао ову одлуку, јер је, како преносе сарајевски медији, потпис нечитак.

- Не зна се ко је од њих двојице потписао одлуку, али ју је Предсједништво БиХ суспендовало, односно дало такав налог генералу Јелечу, због тога што о свему није консултовано и није се очитовало Предсједништво БиХ, чиме је прекршена уобичајена процедура у оваквим случајевима - рекао је Бећировић.

Одлука Министарства одбране БиХ је донесена на тражење фирме под називом “Млијечни пут д.о.о.” Требиње.

Према тој одлуци ОС БиХ од 10. до 14. аугуста екипи филма требале уступити камионе за пријевоз опреме.

Међутим, Бећировић истиче да ниједан камион ОС БиХ, ипак, нису уступиле.

- Према спорној одлуци, ОС БиХ су требале уступити један камион од 10. до 14. аугуста, али тај камион није дат никоме на кориштење. Међутим, иста одлука је подразумијевала да ОС БиХ екипи филма од 25. септембра до 30. новембра на располагање ставе опрему и наоружање са припадајућим војницима, што се свугдје у свијету итекако добро плаћа. Налогом Предсједништва је све то суспендовано и обустављено - рекао је Бећировић.

Он је додао да ће се Предсједништво огласити о оваквом евентуалном захтјеву уколико он према утврђеним процедурама буде достављен Предсједништву БиХ.

Кустурица: Постоје све дозволе за снимање филма

Прослављени српски режисер Емир Кустурица изјавио је да има све потребне дозволе у вези са снимањем филма “На млијечном путу”, те да су наводи да му је забрањено кориштење опреме и наоружања Оружаних снага БиХ обичне “чаршијске приче” појединаца из Сарајева.

- Моји родитељи су били чиновници, тако да сам научио да је за све потребно испунити процедуре, а то сам и урадио, рекао је Кустурица.

Савјетник члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Ђорђе Латиновић изјавио је раније данас да није тачна информација једног сарајевског портала да је Предсједништво БиХ наложило начелнику Заједничког штаба Оружаних снага БиХ да суспендује одлуку Министарства одбране БиХ о издавању опреме и наоружања са припадајућим војницима за снимање филма Емира Кустурице “На млијечном путу”.

- Из кабинета предсједавајућег Предсједништва Жељка Комшића обавијештени смо да ће они веома брзо упутити писмо министру одбране БиХ у коме траже одређена појашњења у вези поменуте одлуке и у коме на неки начин сматрају да та одлука није у складу са Законом о одбрани БиХ, рекао је Латиновић.

Он је истакао да, међутим, ни то писмо које Комшићев кабинет намјерава да упути током дана не одржава став сва три члана Предсједништва БиХ, прије свега члана из Републике Српске Небојше Радмановића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана