Мона Лизу ускоро идентификују?

Агенције
Мона Лизу ускоро идентификују?

Фиренца - Гробница у којој је, по мишљењу научника, сахрањена Лиза Герардини дел Ђокондо, жена која је инспирисала Леонарда да Винчија за његов портрет Мона Лизе, отворена је у бившем манастиру Свете Урсуле у Фиренци, преносе агенције.

Да би се утврдило да ли је један од тамо пронађених скелета њен, стручњаци ће утврдити након што упореде узорке ДНК костију њених синова сахрањених у породичној гробници у Фиренци, која је у петак по први отворена послије неколико вијекова.

Експерти треба да узму узорке из породичне гробнице Герардинијевих у Крипти мученика у базилици Пресвете Анунцијате.

У каменом поду је направљена рупа довољно велика да кроз њу прође човјек.

Геолог Антонио Морети каже да су у крипти пронађени уклесани натписи у камену који наговјештавају да гробница припада мужу и синовима Лизе Герардини дел Ђокондо.

Силвано Винчети, директор Националног комитета за културно наслијеђе Италије објашњава да се управо сада ради анализа са угљеником -14 на три од осам скелета пронађених у Светој Урсули.

- Желимо да утврдимо који од та три би могао бити Лизине старости у тренутку њене смрти. Тек тада ћемо знати на ком скелету треба да урадимо коначну ДНК анализу - каже Винчети.

Три питања која муче стручњаке вијековима

Ако тим археолога буде сматрао да је пронашао позитивна уклапања, Винчети планира да направи виртуелну конструкцију Лизиног лица, на основу структуре костију, и затим да га упореди са Леонардовом сликом.

- Ако успијемо, коначно ћемо ријешити три питања која муче историчаре и љубитеље умјетности. Прво, да ли је Лиза Герардини послужила као модел за Мона Лизу? Да ли је то била нека друга жена, као што неки кажу? Или је ријеч, заправо, о лику из сликареве маште? - пита се научник.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана