Мона Лиза магнет за колекционаре

Приредила: Мирна Пијетловић
Мона Лиза магнет за колекционаре

Лондон - Ремек-дјела сликарства сан су сваког страственог колекционара, али због непролазне умјетничке вриједности најпознатије слике свих времена остају у музејима.

Није тајна да колекционари потроше милионе долара годишње, желећи да имају неке од најславнијих слика, али бисери ликовне умјетности красе само зидове музеја.

Умјетници указују да су оне буквално непроцјењиве, као и да таква дјела треба да остану доступна јавности. Такође су ове слике и "звијезда водиља" будућим генерацијама стваралаца.

Прва међу њима је, наравно, "Мона Лиза" Леонарда да Винчија. Мистериозни осмијех непознате даме далеко је најпрепознатљивији. Иако је идентитет даме на слици тек недавно откривен, то није умањило популарност овог дјела. Леонардо да Винчи радио је на слици више од двадесет година и то током ренесансног доба у Фиренци. Изложена је у Лувру у Паризу.

Да Винчијева "Тајна вечера" такође је на листи тако жељених, а недостижних колекционарима. Зидна слика или мурал који украшава зид просторије за ручавање у манастиру Санта Марија дела Грација у Милану је ремек-дјело из 15. вијека, које је створио Леонардо да Винчи. Она приказује сцену посљедње вечере на којој Исус најављује како ће га један од његових ученика издати.

Микеланђелово "Стварање Адама" је прави умјетнички бисер из доба ренесансе и једно од најславнијих ликовних дјела у историји, а налази се на стропу Сикстинске капеле. Ријеч је о фрески која приказује сцену када Бог дарује живот Адаму, а Микеланђело је на њој радио око четири године.

Слику "Дјевојка са бисерном минђушом" Јоханеса Вермера често зову "холандска Мона Лиза" или "Мона Лиза сјевера". Иако је потписана, није познат тачан датум њеног настанка, али се претпоставља да је насликана око 1665. године. Краси Музеј "Мауритсхуис" у Хагу и рестаурисана је 1994. Представља одличан приказ барокног стила сликања и употребе свјетлости.

"Врисак" Едварда Мунка је слика човјека који вришти, са крваво црвеним небом у позадини. Заправо је симбол тјескобе и бола савремених људи, а без сумње је једно од најбољих дјела 20. вијека.

"Водени љиљани" Клода Монеа су величанствена слика из француског импресионизма. Тачније, ријеч је о збирци од око 250 слика које је Моне створио за три деценије рада.

На листи "недодирљивих" је и "Рађање Венере" Сандра Ботичелија, које је настало од 1485. до 1487. године. Љубитељи умјетности одушевљени су ликовном сценом рађања богиње Венере, која је у грчкој митологији позната као Афродита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана