Момо Капор - 77 година од рођења

Б92, Танјуг
Момо Капор - 77 година од рођења

Прије 77 година, 8. априла, у Сарајеву је рођен један од најпознатијих српских књижевника, писац култних књига, сликар и новинар Момчило Момо Капор.

Капор је необичном непосредношћу и лакоћом освајао пажњу читалачке публике, пишући на рубу коментара и свакодневних рефлексија о стварности наших времена и њихових протагониста.

Својеврсни књижевни феномен Мома Капора присутан је у нашој књижевности више од три деценије.

Капор је дипломирао сликарство 1961. године на београдској Академији ликовних умјетности у класи професора Недељка Гвозденовића. Поред великог броја слика које је оставио, објавио је и велики број романа и збирки прича. Аутор је и великог броја документарних филмова и телевизијских емисија, а по његовим сценаријима снимљено је неколико дугометражних филмова.

Нека од његових најпознатијих дела су романи Провинцијалац, Ада, Зое, Од седам до три, Зелена чоја Монтенегра, Посљедњи лет за Сарајево, Хроника изгубљеног града, Белешке једне Ане, Хеј, нисам ти то причала.

Његова дјела су преведена на француски, њемачки, пољски, чешки, бугарски, мађарски, словеначки и шведски језик.

Капор је умро је у Београду 3. марта 2010. године, а исте године, у новембру, његова супруга Љиљана основала је Задужбину "Момчило Момо Капор" и установила годишњу награду из области књижевности и ликовне умјетности која носи његово име, као и фестивал "Момин круг".

Овогодишњу награду "Момо Капор" добила је сликарка Мирјана - Мира Маодуш, за цјелокупно уметницко стваралаштво. Награда ће јој сутра бити уручена у Свечаној сали Скупштине града Београда.

Ово годишње признање се додјељује наизмјенично за доприносе у књижевности и ликовној умјетности, на дан рођења Моме Капора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана