Момчило Оташевић о представи “Тесла - прилагођавање анђела”: Треба свемир збунити добротом

Илијана Божић
Момчило Оташевић о представи “Тесла - прилагођавање анђела”: Треба свемир збунити добротом

Није било захтјевно играти новинара Џона Смита у представи “Тесла - прилагођавање анђела”, јер је Владо већ имао јасну визију комада. У старту ми је рекао шта жели од представе, шта жели од Џона Смита и бацили смо се на посао.

Овако је разговор за “Глас Српске” започео глумац Момчило Оташевић, осврћући се на представу “Тесла - прилагођавање анђела”, комад у којем глуме он и Владимир Посавец Тушек, а који је игран у виша наврата у Републици Српској (ове седмице пред публиком у Градишци) и који говори о великом српском научнику Николи Тесли. Представу је режирао Владимир Посавец Тушек.

- Више сам и ја сам истраживао Теслу. Све чиме Џон провоцира Теслу - чини Николу још бољим - додаје Оташевић.

ГЛАС: Лик којег тумачите персонификација је свих сила зла на земљи. Колико је изазовно бити на тој другој страни, страни зла?

ОТАШЕВИЋ: Бити на другој страни било је прилично забавно, покушао сам минимумом средстава донијети максимум свог лика с обзиром на то да се ради о неком другом бићу.

ГЛАС: Будући да је Ваш јунак представник лоших вриједности с којима се свакодневно суочавамо, како човјек да се избори са тим изазовима новог свијета и остане на путу истинских вриједности љубави које ниједно вријеме не би требало да омаловажи?

ОТАШЕВИЋ: “Добром. Треба чинити добро. И кад се добро добрим не враћа. Треба чинити добро па чак и кад то нема никаквог смисла. Треба збунити свемир добротом”, како каже Боба Ђудерија.

ГЛАС: Како је било припремати овај комад са Владимиром Посавецом Тушеком који заједно с Вама глуми у представи, а и режирао је овај комад?

ОТАШЕВИЋ: Било је предивно радити на овој представи. У доба короне, локдауна, ограниченог броја мјеста... Саме пробе трајале су око 20 дана. Сваки дан по неких четири до пет сати, с тим што је Владо на првој проби знао макар двије трећине текста. Затим четири дана смо имали по два  играња. Тако 24 људи погледа представу, поклонимо се, уђе нових 24 и почнемо представу изнова.

ГЛАС: Колико је према Вашем мишљењу битно данас радити овакве представе које доносе интересантне приказе важних историјских личности?

ОТАШЕВИЋ: Мислим да је јако важно радити суштински важне теме. А у такве теме дефинитивно спада живот и рад Николе Тесле. Ми смо покушали да на мало другачији начин приближимо Николу људима. А једна занимљива чињеница је да сав текст који Владо изговара, осим једног монолога о добру, је Никола Тесла стварно и рекао.

ГЛАС: Глумили сте у многим серијама. Које теме су према Вашем мишљењу мало заступљене у серијама и филмовима, а требало би их обрадити?

ОТАШЕВИЋ: Увијек су добре друштвене и социјалне теме које помјерају обичног човјека. Можда само мање јефтиног криминала па ће све друге теме љепше доћи до изражаја.

Планови

ГЛАС: Какви су Ваши планови за наредни период? Шта публика ново може очекивати?

ОТАШЕВИЋ: Играм “Теслу” и “Ћелаву пјевачицу” по региону. Чекам да почне снимање и уживам у овим прољећним данима фебруара. Публика ме може очекивати на даскама широм простора бивше Југославије наредних пар мјесеци и томе се баш радујем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана