Мокрањчеве пјесме за јубилеј

Алексадра Маџар
Мокрањчеве пјесме за јубилеј

Бањалука - Како би концерти хорова били што квалитетнији, добро посјећени и да чланови ансамбла не би губили мотивацију за рад, неопходно је редовно обнављати репертоар новим композицијама.

Потврдили су ово диригенти хорова из Републике Српске који већ деценијама освајају домаћу и међународну музичку сцену.

- Стално радимо на новим композицијама различитих стваралаца. То је веома битно да се хорски пјевачи одрже у кондицији - казала је диригент Српског црквеног пјевачког друштва "Србадија" из Бијељине Десанка Тракиловић.

Истиче да је велика олакшица што постоји много писане литературе старијих композитора, али да им доста помаже доступност дјела модерних стваралаца на интернету.

- Веома је добро што путем "Јутјуб" канала можемо гледати концерте на које немамо прилику да одемо - додаје Тракиловићева.

Она је члановима "Србадије" пружила могућност да учествују у креирању репертоара, па често послуша њихове приједлоге.

- Сљедеће године навршиће се стотину година од смрти Стевана Стојановића Мокрањца, па ћемо на репертоар ставити нека његова дјела која до сада нисмо изводили - најавила је Тракиловићева.

Овај значајан јубилеј неће проћи незапажено ни у бањалучком Српском пјевачком друштву "Јединство" које ће Мокрањцу у част извести цјеловечерњи концерт.

- Припремамо се за такмичење и концерте који ће бити одржани сљедеће године. Осим тога, пред хором је и веома захтјеван задатак, јер спремамо концерт са дјелима Стевана Стојановића Мокрањца у години када се обиљежава стогодишњица његовог рођења - каже диригент Српског пјевачког друштва "Јединство" Немања Савић.

Истиче да "Јединство" без обзира на много обавеза које подразумијева стандардни репертоар, редовно уводи и нове композиције.

 - Наши чланови из А поставе морају да знају комплетну литургију, опијело, службе крштења, вјенчања. То је већ око два часа музике, што је за неке ансамбле јако много - наглашава Савић.

Уз програм духовне музике, "Јединство" за своју публику радо припрема богат репертоар који обухвата химне, композиције за одређене догађаје...

- Наш актуелни репертоар има око четири часа музике, што обухвата више од четрдесет жанровски различитих композиција - казао је Савић.

Светислав Божић

- Сљедеће године један од најатрактивнијих српских живих композитора обиљежава 60 година свога постојања, а ријеч је о чувеном Светиславу Божићу. Он је врло извођен у свијету, а за сљедећу годину спремићемо његову литургију - каже Десанка Тракиловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана