Мојца Кумедреј добитник Кочићевог пера

Срна
Мојца Кумедреј добитник Кочићевог пера

Бањалука - Књижевница из Словеније Мојца Кумедреј добитник је награде "Кочићево перо" за љето 2016. године, за књигу "Тамна материја" у издању "Геопоетике" из Београда.

Жири, у коме су књижевници Никола Вуколић, Миљенко Јерговић и Младен Весковић, саопштио је да је једногласно одлучио о овогодишњем лауреату награде која се додјељује за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи.

Предсједник Жирија Никола Вуколић рекао је да је Мојца Кумердеј стваралац широког интересног домета.

"У своме дјелу она спаја различите дисциплине, од оних које апсолутизирају превласт умног, интелектуалног, филозофског до оних који све више омогућавају продор емотивног, афективног, естетског до умјетничког у очаравајућој лепези међусобних укрштања, прожимања која резултирају нов, необичан, богат синтетички квалитет", нагласио је Вуколић.

Према његовим ријечима, наслов "Тамна материја" вишеструко зрачи "у простор космичког, општег, али и најличнијег људског бивања".

"Тамна материја у васиони представља несхватљиву, необјашњиву загонетност која привлачи и одбија, која се изједначује са нестанком и ништавилом, губитком душе и наде која, ипак, претпосљедња - умире", додао је Вуколић.

Он је истакао да је у центру прозе Мојце Кумедреј човјек, појединац, суочен са високо постављеним и строго дефинисаним границама које "не дозвољавају да се он искаже у пуноћи свог идентитета, особито своје креативности".

"Мојца Кумердеј пише лијепо. Импресионира њено дубоко осјећање ствари, њена профињеност и посебност, способност да на малом простору саопшти неку истинску људску драму, да комбинује стилске боје исказа, да у тамну подлогу ријечи унесе неку свјетлију, чак хумористичку нит, што казивању даје посебни приповједни рељеф", додао је Вуколић.

Он је навео да, чак и кад не успије да освијетли тамну материју људскости, "Мојца чврсто држи у рукама затегнуте нити читаочевих интересовања".

"То је значајни квалитет ове прозе јер нам се чини да је она својом сугестивношћу заокупила наш интерес, дарујући нам оно што нам у суморној свакидашњици заправо највише недостаје, дарујући нам осјећај пуноће и високих домета креативне убједљивости", истакао је предсједник жирија.

Награда "Кочићево перо" за љето 2016. године, коју додјељује Задужбина Петар Кочић, биће свечано уручена лауреату почетком септембра на Међународном књижевном фестивалу Виленица у Словенији.

О добитнику ће говорити угледни књижевници Никола Вуколић, Миљенко Јерговић, Младен Весковић и Владислав Бајец, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана