Могли као огледало времена

Александра Маџар
Могли као огледало времена

Бањалука - Причу о дјечаку Моглију кога, као бебу проналази и одгаја породица вукова, на невјероватан начин описао је књижевник Радјард Киплинг у свом дјелу "Књига о џунгли", а живот неустрашивог јунака доживио је многобројне адаптације.

Култни роман нобеловац из Бомбаја објавио је 1894. године, а снага искреног пријатељства и непроцјењива сигурност коју носи породица и данас мотивише филмске и позоришне редитеље. Тим који на филмском платну оживљава. Стваралац најљепших филмских прича за дјецу, компанија "Дизни" је 1967. године снимила легендарни анимирани филм "Књига о џунгли" у режији Волфганга Реитермана уз који су одрасле бројне генерације.

Моглијево одрастање испуњено лијепим тренуцима и дружењем са животињама из џунгле као авантуру на великом платну режирао је Стефен Сомерс 1994. године. Насловне улоге тумачили су Џејсон Скот Ли, Кери Елбејс и Лана Хеди.

Вијест која је ових дана много обрадовала најмлађе, али и старије љубитеље приче о џунгли поново долази из "Дизнија". Нови цртани филм "Књига о џунгли" у режији Џона Фавроуа пред публиком ће се наћи 9. октобра 2015. године. У овој комбинацији дугометражног и анимираног остварења многи познати глумци позајмиће своје гласове другим ликовима. Новајлији Нилу Сетију припала је част да игра Моглија. Глумац Бил Мареј позајмиће глас медвједу Балуу. Кристофер Вокен даће глас краљу Луију, Бен Кингсли пантеру Багири, Лупита Вонг'о вучици Ракши, Идрис Елба ће бити опаки тигар Шир Кан, а Скарлет Јохансон питон Каа.

Авантуре дјечака у индијској прашуми имали су прилику да погледају и малишани у Бањалуци на позоришној сцени Дјечијег позоришта Републике Српске.

Редитељ из Словеније Роберт Валтл и драматург Ивор Мартнић из Загреба вјеродостојно су представили како се Могли изборио са крволочним тигром Шир Каном, али и како је реаговао на сусрет са бићем које никад није видио - човјеком.

- Било је изазовно свести тако обиман роман на позоришну драматизацију, а при томе задржати све важне мотиве приче. Тема је актуелна и данас, када смо свакодневно свједоци разних облика насиља због међусобне нетрпељивости, због било каквог облика "различитости" - рекао је Мартинић.

Насловну улогу редитељ је повјерио младом глумцу Милану Трнинићу. Музику за представу компоновали су Дамир Мартиновић Мрле и Иванка Мазуркијевић, кореограф представе је Ђула Черепеш, а аутор лутака, сценографије и костима је Роберт Смолик.

Музика

Значајан допринос популарности цртаног филма дала је музика, односно серија допадљивих пјесама браће Шерман, а међу којима се посебно истиче "The Bare Necessites". Балу - лијени, опуштени и симпатични медвјед из "Дизнијевог" филма из 1967. постао је омиљен међу гледаоцима управо због ове нумере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана