Модни спектакл „Свет Суровог: Мира Бртка” у Новом Саду

ГС
Модни спектакл „Свет Суровог: Мира Бртка” у Новом Саду

Модни спектакл “Свет Суровог: Мира Бртка” умјетника и модног фотографа Павела Суровог из Кисача, биће премијерно приказан у петак 6. септембра у 19 часова у Креативном Дистрикту у Новом Саду у згради СКЦНС ФАБРИКА, улица Булевар деспота Стефана број 5 на недјељи примјењене умјетности Калеидоскопа културе у Новом Саду.

Реприза ће бити у суботу 7. септембра у 19 часова на истом мјесту.

Умјетничка дјела Мире Бртке стигла су до највећих галерија свијета, а сада ћемо имати прилику да их видимо кроз поглед награђиваног умјетника и модног фотографа Павела Суровог у Креативном дистрикту, у недјељи примјењене умјетности Калеидоскопа културе у Новом Саду.

Пројекат “Свет Суровог: Мира Бртка” представља спој два позната умјетника и два свијета – Павела Суровог и Мире Бртке. Оба су страствени колекционари и мултимедиални умјетници. Своји по припадности, по идентитету, по географском подручју, по визији и стваралаштву које превазилазе државне оквире.

Павел Сурови је наградјивани модни фотограф и графички дизајнер из Кисача, који остварио је велике успјехе на међународним фотографским уметничким такмичењима, као и на графичким такмичењима широм свијета.

Мира Бртка из Старе Пазове је једна од најпознатијих мултидисциплинарних умјетница у Србији, али и у свијету. Позната је као успјешна ликовна умјетница, модна креаторка, позоришна и филмска редитељка која је иза себе оставила велики опус умјетничких дјела у различитим дисциплинама.

Модни фотограф Павел Сурови се у овом пројекту фокусира на Мирине Брткине етно креације, тј. њене надалеко познате хаљине, које интерпретира из свог естетског и филозофског угла, али и покушава да протумачи и објасни публици Брткину перспективу стварања и кројења тих ексклузивних хаљина.

Цјелокупни пројекат је његова визија и имагинација. Сурови наступа као креативни директор, модни фотограф и стилиста, мајстор свјетла и сценограф. Хаљине Мире Брткове му служе као инспирација за стварање магичних свјетова, сам стилизује моделе и бира цјелокупне додатке уз хаљине, измишља шминку, прави сценографију за различите свјетове, спаја неспојиво, додаје све ингридијенције, које помажу објаснити његов чаробни сурови свет и филозофију Мириних хаљина. Његово средство је модна умјетничка фотографија, креативна сценографија са живим моделима, преко којих показује и визуализује свој магични свијет вила, богиња, краљица, ратница, жена и тако свакој хаљини Мире Бртке даје филозофију и причу, контекст и душу.

На догадјају ће наступити и Симонида Станковић, ћерка Милића од Мачве, World Music умјетница, аутор и есејиста.

Сама изложба ће трајати до 11. септембра. Улаз је слободан.

Пројекат је финансирала Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” а пројекат је подржао и Град Нови Сад.

Калеидоскоп је јединствени програм културе који се престижним наградама позиционирао на европској мапи као најзначајнија умјетничка смотра у региону. Са својим препознатљивим концептом 4/5 у пет недјеља умјетности већ седму годину у Нови Сад доводи свјетске звијезде, представљајући великане српске културе, а пружајући прилику младим умјетницима јача локалну и националну сцену.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана