"Многи би их за ово тужили": Сутра креће најконтроверзнија сезона Круне досад

ГС
"Многи би их за ово тужили": Сутра креће најконтроверзнија сезона Круне досад

Пета сезона Круне, глобално популарне серије о британској монархији, у сриједу ће бити објављена на Нетфлиxу који је под теретом бурних критика о извртању истине морао додати упозорење гледатељима да се ради о фиктивној серији.

Пета сезона, која се објављује само неколико тједана након смрти краљице Елизабете и ступања на трон њезина сина Charlesa III., приказује догађаје у краљевској обитељи 90-их година прошлог вијека.

Ради се раздобљу драматичног развода принцезе Диане и тадашњег принца од Wалеса, Цхарлеса, њезина експлозивног интервјуа у којему открива прељубе и његову аферу с Камиллом Паркер Боwлес и погибије у прометној несрећи у Паризу. 

Први је против серије јавно иступио бивши премијер Јохн Мајор због тога што је приказан његов наводни разговор с Charlesom о завјери против краљице. Мајор је то назвао "малициозним сензационалистичким будалаштинама" и поручио да такво што ни принцу ни њему не би пало на памет.  

 

Добра драма или републиканска пропаганда? 

Снага критика нагнала је Нетфликс да брани и себе и сценариста Петера Моргана. "Никад није било замишљено да се серија сматра чињеницом, него замишљањем онога што се могло одигравати иза затворених врата." 

И звијезде серије, попут Елизабет Дебики која глуми Диану, браниле су серију. "Мени је то добра драма. Упозорење гледатељима је постављено и идемо даље." Jonathan Pryce који глуми краљичина супруга принца Филипа, чак је и критизирао колеге. 

"Јако сам разочаран колегама", рекао је Прус након што угледне британске глумице Еилен Аткинс и Харет Валтер, које су обје глумиле у ранијим сезонама исказале "резерве" према петој. "Велика већина људи зна да је то драма. Па гледају је већ четири сезоне", рекао је.

Али пошто је већина ликова из серије још жива, и упозорење гледатељима могло би бити премало критичарима који Моргана оптужују за протумонархијску агенду. 

Пета сезона, каже, непрепознатљива је у успоредби с првим сезонама из 2016. "Данашња Круна је огољено републиканска и користи саблажњивост као главни аргумент против монархије", написао је Стевенс у Daily Maily

Сами су криви? 

Писац и краљевски биограф William Shawcross  каже да је радња намјерно таква како би нанијела штету монархији. "Мислим да ауторима многи вјерују, зашто не би? То је изврсно продуцирана серија. И крајње је непоштено да се тиме користе."

Тврди да Нетфликс користи јединствену позицију краљевске обитељи. "Готово свака друга обитељ би им послала приговор или их тужила. Краљевска обитељ нема ту могућност." 

"Уложили су невјеројатне напоре да повјесничарима спријече приступ документима о краљичиној владавини", казао је Тимесу. "Ако знанственици нису у могућности писати точну повијест монархије, отварају врата драматурзима да пишу своје виђење."

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана