Младим ствараоцима најважнија самоодрживост

Илијана Божић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Суштина радионице “Како направити изложбу” огледала се у томе да полазници након ње изађу оспособљени и са основним знањима о томе гдје и на који начин могу наставити да граде каријеру.

Казала је то галериста и концептуална умјетница Исидора Бранковић говорећи за “Глас Српске” о овој радионици која је током јула одржана у галерији “Вагон” у Бањалуци.

Радионицу “Како направити изложбу” водиле су независни кустос и историчар умјетности Јована Трифуљеско из Београда, кустос Музеја савремене умјетности Републике Српске Исидора Бањац, историчар умјетности Миња Лазарески и галериста Исидора Бранковић.

Бранковићева је објаснила да је поента радионице била и то да полазници спознају која им је документација потребна да аплицирају на конкурсе, да пронађу средства, да раде продукцију и да спознају сва та техничка знања која се чине далека и о којима се не говори много.

- Тако је Јована Трифуљеско полазницима предочила разне конкурсе у региону који су тренутно активни, а гдје могу да пријаве своје умјетничке пројекте. Поента је да се умјетници оспособе да конкуришу и да пролазе на тим конкурсима како би могли да граде каријеру - рекла је она.

Додала је да, колико год је битно да човјек има добра умјетничка дјела и да је активан у стварању, подједнако је важно и представљање свог пројекта.

- Одлучили смо да сваке године организујемо ове радионице, јер смо схватили да је важно да уочимо шта треба да учинимо да бисмо одређене недостатке поправили. Запитали смо се да ли стварно немамо средстава или немамо простора, или заправо немамо прилика. И схватили смо колико не знамо да их видимо, пронађемо и препознамо - казала је она.

На радионици “Како направити изложбу” учествовало је пет полазника из Бањалуке, а како је казала кустос Јована Трифуљеско, идеја је била да број ограниче на пет да би могли сваком понаособ довољно да се посвете.

- Подржавам све што “Вагон” ради, јер ова галерија је важна не само за Бањалуку него и уопште, јер су битне иницијативе које покрећу и дају шансу да се млади умјетници афирмишу - објаснила је Трифуљеско.

Истакла је да ју је обрадовала разноврсност учесника поменуте радионице.

- Имали смо девојку са прве године Академије умјетности и жену која је завршила пре десет година. Наравно, били су ту и мастер студенти и ово је било позитивно искуство. Екипа је била спремна за сарадњу, а радионица је подразумевала прво теоријски, а потом и практични део - казала је она.

Објаснила је да је у теоријском дијелу заједно са Мињом Лазарески говорила о томе како размишљати о концепту изложбе, како формулисати изложбу, како размишљати о простору те зашто је контекст важан и како контекст мијења дјела.

- Колегиница Исидора Бањац је говорила о томе како приступати кустоско-уметничком односу. Овде не постоји факултет за историју уметности и било би беспредметно да им објашњавамо шта значи бити кустос, јер то није оно што њима треба. Њима треба да спознају, ако немају кустоса, како да буду самоодрживи. То је суштина свега - испричала је Трифуљеско.

Нагласила је да су је многи питали кад ће се овако нешто да десити у Београду, јер им је неопходно ово знање, које је на неки начин мистификовано.

На радионици је учествовала и студенткиња прве године Академије умјетности у Бањалуци, смјер графика, Катарина Боројевић која нам је казала да је радионица била сјајно искуство за њу.

- Радионица се састојала из више фаза, тако да смо прешли различите дијелове процеса стварања изложбе схвативши шта је све потребно да настане изложба, и видјели смо како изгледа рад кустоса и умјетника. Били су нам подијељени задаци и свако од нас је научио како самостално да се оствари, што је била изванредна прилика - рекла је Боројевићева која је писала текст за поставку “Ринге ринге јаја” Дајане Ћук.

Најава

У галерији “Вагон” 19. августа биће отворена изложба мултимедијалне умјетнице Маје Симишић која тренутно ради у Холандији. Ријеч је о поставци која подразумијева серију видео-радова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана