Млади таленти учиће од врхунских стручњака

Срна
Млади таленти учиће од врхунских стручњака

Андрићград - Висока школа драмских умјетности у Андрићграду организовала је данас за будуће студенте Дан отворених врата на којем су могли да се упознају о раду ове високошколске установе.

Заинтересовани студенти су у разговору са оснивачем школе Емиром Кустурицом и директором Зораном Цвијановићем могли да се информишу о наставним плановима и програмима, као и условима школовања, те консултују у вези са припремом за пријемне испите.


Кустурица је рекао да је ово почетак реализације идеје настале из огромног искуства и потребе да се оно некоме пренесе у врло компликованом времену у којем недостаје теорије, а процес стварања филма и позоришта се претвара у идеју о успјеху.

Он каже да би ово требало да буде повратак класичнијем концепту наставе, од којег ће се одступати онолико колико буде неопходно и у оној мјери у којој то налаже искуство предавача.

Кустурица је истакао да ова школа претендује да постане интернационална и да до сада има велики број заинтересованих студената.

Директор Високе школе Зоран Цвијановић рекао је да је планиран рад шест катедри - за филмску режију, глуму, драматургију, монтажу, камеру, те за снимање и дизајн звука.

Он је нагласио да ће ова школа бити препознатљива и да ће остати упамћена по њеном оснивачу - Емиру Кустурици.

Цвијановић је рекао да ће на свим катедрама бити запослени врхунски стручњаци који имају импресивну биографију и велико искуство.

"Технички предуслови за рад школе су одлични јер ће студентима на располагању бити техника којом је професор /Кустурица/ снимио посљедњи филм", нагласио је Цвијановић.

Он је напоменуо да су услови и амбијент у Андрићграду добри, додајући да су студентима на располагању два хостела, те да ће филозофија школе бити да им боравак не буде скупљи него у сопственој кући.

У оквиру програма Дана отворених врата будући студенти посјетили су Андрићград, школу и њене катедре, као и библиотеку Андрићевог института.

Нико Игњатовић из Словеније заинтересован је за студијски програм режије на Високој школи драмских умјетности у Андрићграду.

"Интересује ме режија, направио сам два кратка филма. Мислим да је Андрићград одлично мјесто за студирање", каже Игњатовић.

Пријемни испити за упис на Високу школу драмских умјетности биће одржани у Андрићграду од 26. до 30. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана