Млади се враћају култним књигама

Милан Вујић
Млади се враћају култним књигама

Градишка - Народна библиотека у Градишци биљежи све већи број читалаца, што значи да је ипак књига задржала вриједност и традицију, у односу на интернет, потврдили су библиотекари.

- У нашој библиотеци најчитанија је школска и студентска литература, белетристика, амерички писци и домаћи аутори - рекла је в.д. директора Народне библиотеке у Градишци Сњежана Миљковић.

Напоменула је да се број уписаних читалаца свакодневно повећава.

- Заинтересованост је из годину у годину све већа, а међу највјернијим читаоцима су школарци који у читаоници углавном читају актуелне књиге страних писаца, као и стручну литературу - нагласила је Миљковићева.

Истиче да од 1. јануара већ имају 110 нових чланова, што је повећање у односу на претходну годину за овај период.

У овој библиотеци кажу да је, упркос интернету и савременим технологијама, књига и даље опстала, што доказују бројни љубитељи писани ријечи који трагају за новим дјелима.

Зрелији читаоци често се одлучују за белетристику и наслове који су проглашени за хитове у појединим издавачким кућама.

- Иако су наши најбројнији чланови ђаци и студенти, имамо доста и старијих читалаца. Радује ме што видим да се људи све више враћају књизи и писаној ријечи, што је за похвалу. Судећи према броју првих уписаних чланова, очекујемо да ћемо ове године добити много нових читалаца - нагласила је Миљковићева.

Млади у Градишци најчешће читају класике попут "Хамлета", "Антигоне", "Ане Карењине", а радо читају и "Ловца у житу", као и дјела Иве Андрића.

У библиотеци су се пожалили и на несавјесне читаоце. Иако се подразумијева да позајмљене књиге треба вратити у одређеном временском року, у градишкој Народној библиотеци наводе да међу њиховим члановима има и оних који то правило забораве. Неки књиге врате тек послије три године, а дешавало се да одређена дјела нису никада враћена. 

- На крају сваке године постоји списак одређеног броја људи који дугују књиге библиотеци, па их позивамо телефоном или шаљемо писмене опомене, пријетећи новчаним казнама. Морам признати да су најпажљивији пензионери, који уредно и на вријеме враћају књиге - каже Миљковићева.

Жанрови

- Осим школске лектире, волим да прочитам и неке друге наслове. То су популарна дјела различитих жанрова, међу којима су и књиге из области научне фантастике - каже ученица градишке Гимназије Марија Пуљаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана