Младеновић: Представом не глорификујемо Југославију, мада то заслужује

Танјуг
Foto: Taнјуг

БЕОГРАД - Редитељ Кокан Младеновић изјавио је данас да представом "Било једном на Бријунима" није хтио да глорификује Југославију и њеног предсједника Јосипа Броза Тита.

"Мадам мислим да су заслужили да то буду глорификовани, Југославија пре свега", рекао је Младеновић на конференцији за новинаре поводом сутрашње (20:00) премијере "Било једном на Бријунима" у Битеф театру, која је распродата, као и реприза 8. априла.

Представа коју Младеновић потписује и као аутор текста, полази од стварног сусрета Тита и његове супруге Јованке Броз са холивудским глумачким паром Ричардом Бартоном и Елизабет Тејлор на јадранским острвима Бриони. 

Милан Марић игра Бартона, који је 1971. године дошао у Југославију да у ратном филму "Сутјеска" игра партизанског вођу Тита, кога у представи тумачи Бранислав Трифуновић. 

Јованку игра Сања Марковић, а Тихана Лазовић Тејлор.

Младеновић је истакао да је рад на "Било једном на Бријунима" био узбудљив јер су радили тему која до сада није била обрађивана у позоришту, а све је иницирала црно бијела фотографија четворо људи са Бриона.

Према његовим ријечима, "било је јако инспиративно готово ни из чега креирати један нови свет", а представа се бави питањем креирања улога и испитивањем идентитета, односно ко смо као особе.

"У представи постоји неколико места где нисте сигурни да говоре извођачи у своје име или њихови ликови. То је поигравање са идентитетима, употреба историјских личности, да би говорили о положају уметности у односу на ово и оно време, о сукобу политике и уметности", навео је Младеновић.

Оцијенивши да је позориште природна опозиција свакој власти, Младеновић је додао да се у једној сцени Тита и Бартона дешава приспитивање односа власти и умјетности, док се кроз ратну хероину Јованку и најплаћенију холивудску глумицу Тејлор представа бави женским питањем.

"Држим до тога да положај жена у уметности мора бити друкчије вреднован. О томе морамо да говоримо и дан данас", истакао је Младеновић.

Према његовим ријечима, представа подсећа на "невероватно време које се неће поновити", "када су се сусреле политичке громаде" - Тито као лидер Трећег свијета и његова жена, одликована и два пута рањавана у рату, са двоје "најпознатијих светских звезда тог тренутка".

"Судар најбољег из комунистичког и најрепрезентативнијег из капиталистичког - то је потентна драмска ситуација. Кад компарирамо са данашњим елитама све је у корист ондашње приче и ондашњих Бријуна", навео је редиитељ.

Оцијенивши да деца данас одрастају без идола и идеала, осим "накарадних личности из ријалитија", Младеновић је рекао да су генерације Титових пионира и омладинаца учени да стасавају за своју земљу, да размшиљају о колективном добру.

"Обрели смо се у себичном човечанству где свако води рачуна о себи. Не постоји свест о другоме. За младе ће бити корисно да виде ове људе, не као неке историјске карикатуре, него да виде време које поставља велика питања на важне животне и уметничке теме", навео је Младеновић.

Марковић је рекла да се представа није документарна и нико од глумаца не имитира Брозове, Бартона и Тејлор,  док је Лазовић рекла да Младеновић није дошао на пробу са готовим текстом, већ су тимски долазили до рјешења. 

Трифуновић је рекао да је представа била повод проговоре о многим стварима које их занимају као глумце, док је за Марића "најјачи утисак процес који је био благ, леп и узбудљив, ослобођен сваке зле намере". 

У представи Креативне продукције Јоца арт и Битефа, драматург је Димитрије Коканов, сценограф Марија Калабић, костимограф Александра Пецић Младеновић, кореограф Андреја Кулешевић, амузику је радио члан састава Земља грува Милован Бошковић.

Подсјетивши на револуционарне песме попут "Интернационале", "О бела ћао" и "Уз Маршала Тита", Бошковић је рекао да је било забавно "поставити их у други смисао", а појавиће се и издање са саундтреком из представе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана