Младен Шукало, књижевник и професор: Есеј и критика на маргинама

Мирна Пијетловић
Младен Шукало, књижевник и професор: Есеј и критика на маргинама

Бањалука - Есејистици и критици се не придаје нарочита пажња, како у Републици Српској, тако и у свијету и због тога је свака манифестација посвећена овој скрајнутој, а изузетно значајној области, и те како драгоцјена.

Рекао је ово за "Глас Српске" књижевник и професор Младен Шукало, који је овогодишњи лауреат међународног књижевног признања "Медитеранске академије" за свеукупно стваралаштво, коме је награда уручена у Струги, у Македонији.

- Оно што је од изузетне важности је то што ова манифестација, која се одржава у Македонији, посвећена управо есејистици, која је на маргини, ако упоредимо са манифестацијама које су посвећене поезији и прози - казао је Шукало.

Нагласио је, да му је била част да буде у друштву еминентних есејиста из цијеле Европе, са којима је учествовао на округлом столу "Есеј и гозба".

- Поред есејистике и критика је јако запостављена, а не би требало да буде тако. Рецимо, у Србији се додјељује годишња награда за критику "Ђорђе Јовановић" и то је за сваку похвалу, али опет је то срамотно мало - истиче Шукало.

Други проблем је, каже овај књижевник, што је јако мало читалачке публике која се интересује за критику и есејистику.

- Ријетко ће ко узети да чита ту форму, као што рецимо узима да чита поезију и прозу. Управо зато, ријетки су и писци есејистичке и критичке форме - рекао је Шукало.

Он додаје да је есејистика, као форма, изузетно субјективна и на граници филозофије и умјетничког исказа, а сваки писац који се "ухвати у коштац" са писањем ове форме, мора бити обогаћен изузетно широким спектром знања.

Шукало је и актуелни предсједник Друштва чланова Матице српске у Републици Српској са сједиштем у Бањалуци, а активно се бави педагошким, као и књижевно-умјетничким радом.

Недавно су пред читаоце изашле двије Шукалове књиге, а ријеч је о збирци прича "Крхотине" у издању "Арт принта" из Бањалуке, као и стручна књига "Портрети", у издању Друштва чланова Матице српске у Републици Српској у којој се бави портретима из српске књижевности у БиХ.

- Када је ријеч о "Крхотинама" читаоци ће моћи да прочитају четири приче које су објављене осамдесетих година у разним часописима, а њима сам придодао, из истог периода, и четири необјављене приче - наглашава Шукало и додаје да је мотив за објављивање ове књиге својеврсна "одбрана од заборава" рукописа који су већ дуже времена лежали у ладицама.

- Овај "повратак у будућност", склапањем објављеног и необјављеног, може да буде занимљива "шала" за читаоца - стоји у предговору збирке прича "Крхотине" Младена Шукала.

Књига "Портрети" доноси стручне погледе на различите књижевнике и њихове књижевне ликове, па ће се читаоци у овом дјелу сусрести са културним идентитетом ликова Петра Кочића, поетиком страности у виђењу Светозара Кољевића, па све до Светог Саве у европском контексту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана