Младен Матовић пуноправни члан Свјетског хорског савјета

Срна
Младен Матовић пуноправни члан Свјетског хорског савјета

Бањалука - Бањалучки композитор, диригент и музички педагог Младен Матовић постао је пуноправни члан и представник Републике Српске и БиХ у Свјетском хорском савјету - најрепрезентативнијем струковном тијелу Свјетске хорске асоцијације Интеркултур - Музика мунди.

Свјетски хорски савјет је најмасовније и најзначајније међународно савјетодавно тијело које се бави умјетничким питањима асоцијације, са посебним акцентом на Свјетску хорску Олимпијаду. 

Од свог оснивања Савјет у свој рад сукцесивно укључује успјешне и награђиване умјетнике из области хорске музике као представнике својих земаља, те у овом часу окупља угледне композиторе и диригенте из више од 80 земаља свијета.

Званично писмо и потврду о пријему у чланство овог угледног струковног тијела Матовићу је упутио лично предсједник Свјетског хорског савјета Гинтер Тич, саопштено је из Удружења умјетника "Арт плус".

Матовић је рекао да је ово за њега изузетно признање и потврда досадашњег напорног рада и активности на културној и глобалној афирмацији ових простора. 

"Много пута сам рекао да су се наши хорови у протеклих десет година показали као најбољи амбасадори културе и умјетности Републике Српске и вјерујем да ће уз адекватну подршку и разумијевање то чинити и у будућности", навео је Матовић. 

Матовић је дипломске и постдипломске студије завршио је на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, гдје тренутно предаје у звању доцента на Катедри за солфеђо и музичку педагогију. 

Компоновао је више од 300 наслова умјетничке, примјењене, популарне, као и музике за дјецу. 

Аутор је музике и текста химне Републике Српске "Моја Република", првог мјузикла за дјецу у Српској "Петар Пан", те званичне мировне пјесме UNICEF-а "Дај нам мир". 

Матовић од краја 2004. године умјетнички руководи Женским камерним хором "Бањалучанке" са којм је у протеклом периоду освојио велики број домаћих и међународних признања. 

Један је од иницијатора и оснивача Удружења умјетника "Арт плус", једног од најактивнијих струковних удружења из домена музичке умјетности на подручју Републике Српске и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана