Мирослављево јеванђеље пред публиком од 2.јануара

Танјуг
Мирослављево јеванђеље пред публиком од 2.јануара

Београд - Мирослављево јеванђеље, најстарији и највреднији сачувани српски ћирилични рукопис, биће доступно за јавност у четвртак 2. јануара у Народном музеју у Београду.

Како је саопштено, Јеванђеље ће бити изложено од 12 до 20 сати на првом спрату Народног музеја.

Јеванђеље је настало осамдесетих година XII вијека по наруџбини хумског кнеза Мирослава, о чему говори запис на посљедњем листу књиге. Кнез Мирослав је био брат рашког великог жупана Стефана Немање, чијој је деветстотој годишњици рођења посвећена актуелна изложба.

О значају који превазилази локалну културу свједочи и уписивање Мирослављевог јеванђеља у UNESCO-ву Листу свjетске културне баштине и то регистар Сjећање света 2005. године.

Упис у ову листу потврда је изузетног значаја и вредности Мирослављевог јеванђеља, а уједно и обавеза његовог очувања за добробит човјечансва, наводе из музеја.

Поред оригиналног примјерка овог четвртка биће изложено и прво фототипско издање Мирослављевог јеванђеља, које је приредио Љубомир Стојановић и које је 1897. године штампано у Бечу. Оно свједочи о јасној перцепцији стручњака с краја 19. вијека, изузетном значају и вриједности ове рукописне књиге из које је произашла и потреба приређивања фототипског издања.

Мирослављево јеванђеље излаже се као дио пратећих програма изложбе "Завети и поруке. Стефан Немања - девет векова".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана