Мирослав Момчиловић: Филмски таленат на тесту

Александра Маџар
Мирослав Момчиловић: Филмски таленат на тесту

Београд - Приликом оцењивања филмова на "Дукафесту" водићу се само једним ставом, да награде треба да освоје најбољи филмови. То је једино битно.

Рекао је ово за "Глас Српске" сценариста и редитељ Мирослав Момчиловић, члан жирија на овогодишњем фестивалу студентског филма "Дукафест" који ће бити одржан од 21. до 24. новембра у Бањалуци.

- Када сам био студент, није било много студентских фестивала, то је нама јако недостајало - присјетио се Момчиловић.

Овај сценариста и редитељ филмова "Смрт човека на Балкану", "Чекај ме, ја сигурно нећу доћи" и "Седам и по", који су освојили позитивне критике и награде, сматра да су фестивали одлична прилика за студенте.

 - Сјајно је искуство имати такву врсту теста, где те жири оцењује, указује на грешке и пружа прилику да размислиш о нечему што си радио. То може много да помогне младом редитељу у даљем раду - нагласио је Момчиловић.

Каже да је као члан жирија био на неколико студентских фестивала, гдје је имао прилику да погледа добре филмове.

- Чињеница је да су такви фестивали права прилика да се таленат открије на време - сматра Момчиловић.

Свој таленат показао је и приликом писања сценарија за популарни домаћи филм "Кад порастем бићу кенгур" уз који су одрастале новије генерације.

- Филмску продукцију у Републици Српској не пратим баш много, али долазак на "Дукафест" биће прилика да све то надокнадим. Последњи филм из Српске који сам погледао је "32. децембар" - каже он.

Момчиловићева филмска каријера крунисана је наградом "Независна камера" за најбољи независни филм на 47. међународном филмском фестивалу у Карловим Варима, а признање је добио за филм "Смрт човека на Балкану". Овај филм однио је и награду за најбољи сценарио на филмском фестивалу у Сопоту "Софест".

На "Дукафесту" ће учествовати филмови из Шпаније, Пољске, Њемачке, Велике Британије, Финске, Словачке, Француске, Ирана, Либана, Аустралије... Осим њих, у програму ће бити и филмске приче из региона.

"Смрдљива бајка"

- Радим на новом филму који се зове "Смрдљива бајка". Реч је о љубавној причи двоје бескућника. Завршио сам сценарио, бавим се припремама за снимање и ускоро би требало да буде кастинг за глумце. То је мелодрама са елементима хумора, у основи врло дирљива прича о двоје људи који живе на самом дну друштва. Без обзира на такав начин живота, потребна им је љубав и осећај да имају једно друго - најавио је Мирослав Момчиловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана