Миро Вуксановић: Свјетло на Ћопића и Селимовића

Александра Маџар
Миро Вуксановић: Свјетло на Ћопића и Селимовића

Нови Сад - Ново, пето коло антологијске едиције "Десет векова српске књижевности" угледало је свјетлост на путу писане ријечи уз упорност Издавачког центра Матице српске из Новог Сада.

- Главнину петог кола чине писци двадесетог века. То је логично, јер су у укупном избору најбројнији и убедљиво показују да је српска књижевност у прошлом веку достигла такве домете да се нашла у равноправном односу с европским књижевностима - каже уредник едиције књижевник Миро Вуксановић.

Меша Селимовић, уз студију Јована Делића, у свом тому има чак четири књиге: "Дервиш и смрт", "Магла и мјесечина", "За и против Вука" и "Сјећања".

- Бранка Ћопића као песника и приповедача широког распона, од лирског до реског сатиричног израза, приредио је Стојан Ђорђић. Песништво Десанке Максимовић, после "Сабраних дела", у логичним тематским круговима, у примереном обиму, дао је Станиша Тутњевић - казао је Вуксановић.

Додаје да овај велики издавачки подухват остварују успјешно, јер су приређивачи и уредници књига академици, професори универзитета и афирмисани књижевни критичари.

- Свака књига има нов текст на почетку, антологијски избор, хронологију, селективну библиографију, речник мање познатих речи где је то потребно и избор критика, ранијих и савремених - објаснио је Вуксановић.

Подсјетио је да су у посљедњих пет година објавили педесет томова, у пет кола.

- Књиге су опремљене свечано, у тврдом платненом повезу, са златотиском. Укупан обим досад објављених томова подобро премашује двадесет хиљада страница већег формата - истиче Вуксановић.

Планирано је, каже, да антологија има двије равноправне серије, да у првој буде 120 књига, почев од дванаестог вијека и светог Саве до наших савременика.

- Реч је, дакле, о отвореној едицији која ће се допуњавати, у којој ће бити и аутори из нашег века - каже Вуксановић.

Низ

- Едиција излази у годишњим колима, а свако коло има десет књига. Писци и књиге су пописани у хронолошком низу, али се кола компонују тако да захватају наслове из различитих области писане и усмене књижевности, из различитих доба - каже Миро Вуксановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана