Мира Фурлан: Све око нас је постало ријалити шоу

Б92
Мира Фурлан: Све око нас је постало ријалити шоу

Цијелог живота имам тај осећај неприпадања - рекла је Мира Фурлан, једна од најомиљенијих глумица у бившој Југославији, на представљању своје књиге "Тотална распродаја" у ријечкој антикварници Ex Libris.

Глумица у Ријеци ради на представи "Касандра" Кристе Волф коју у Хрватском народном казалишту Ивана пл. Зајца режира Нада Кокотовић, а премијера је најављена за 15. март.


Иако је у Хрватску повремено долазила (играла је, између осталог, у "Медеји" Театра Улисес на Брионима), ово је њена прва улога у неком од хрватских народних позоришта након што је почетком деведесетих емигрирала у САД. У Ријеку је стигла на позив Оливера Фрљића који ју је, како је истакла у интервјуу "Новом листу", задивио храброшћу и генијалним сценским ријешењима.

Промоција "Тоталне распродаје",привукла је велики број посјетилаца свих генерација, тако да у антикварници која се посљедњих година претворила у једно од жаришта ријечке културне сцене није било мјеста за сједење. Кроз разговор с Небојшом Зелићем, Мира Фурлан елаборирала је своја размишљања о идентитету, емиграцији, животу у САД, као и о политичким приликама у тој земљи, али и уопште у свијету, показавши још једном да су текстови из књиге које је 2004. и 2005. писала за "Ферал трибјун" и даље врло актуелни. У једном од текстова, подсјетио ју је Зелић, поменула је и Доналда Трампа, али у контексту ријалити шоуа који је тада водио.

Једна предност старења

"Све је око нас данас постало ријалити шоу, па тако и политика која је, у ствари, шоу-бизнис", рекла је Фурланова.

С годинама се, према њеним ријечима, мање нервира због ствари које се њој и око ње дешавају.

"Старење је грозно, нема ту дилеме, али најбоља страна старења је да ти је мало мање стало", рекла је глумица која се осамдесетих прославила култним улогама у телевизијским серијама "Путовање у Вучјак", "Киклоп" и "Вело мисто", као и филмовима као што су "Отац на службеном путу", "Љепота порока" и "У раљама живота", да би почетком деведесетих заједно са својим супругом, филмским редитељем Гораном Гајићем, емигрирала у САД након отказа у матичном загребачком народном позоришту, одузимања стана у Загребу и низа хушкачких текстова у хрватским медијима.

"Деведесетих сам била идеална подјела за улогу дежурне вјештице. Самим тим што сам жена, нападали су ме још већом жестином и иза мене нико није стајао. Доласком у Америку дошло је и до промјене ранијег идентитета. Тада сам схватила да су идентитети ломљиви и да нема сталних идентитета. Доживјела сам сурову, али важну лекцију о животу", испричала је Фурланова.

Говорећи о свом сину, рођеном у емиграцији, рекла је да се он апсолутно осјећа као Американац.

"Једном ми је рекао: ‘Дај, зашто ниси из Кансаса?’ Рекла сам му да и у Канзасу можда ствари нису толико једноставне. И он је хтио да припада. Како му објаснити све те компликоване ствари, да долазим из земље које више нема, па да је ту та нова земља", испричала је Мира Фурлан.

"Он за себе каже да је Анђелино, становник Лос Анђелеса. То је град ком, рецимо, ја не могу да припадам. Он као град не постоји, немаш за шта да се ухватиш - нема ничега. Састоји се од хиљаду градова. За људе који имају егзистенцијалних проблема то је најгори, али може бити и најбољи град. Ти га ствараш", додала је глумица.

Дотакла се и питања избјеглица.

"Неки дан укључила сам телевизор и на програму је била емисија о избјеглицама, а након тога је кренуо 'Секс и град'. Та јукста позиција, гдје у истом свијету постоје људи за које више нема ниже, јер су на дну и они који размишљају да ли ће узети још један стан јер су у браку, па он можда има потребу да буде сам с времена на вријеме, то је нешто што ме је дубоко потресло", каже Фурланова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана