Миодраг Манојловић, умјетник из Бањалуке: Прошлост и будућност осликани Густином

Мирна Пијетловић
Миодраг Манојловић, умјетник из Бањалуке: Прошлост и будућност осликани Густином

Бањалука - Заједничка нит мојих радова, који обухватају различите медије, од цртежа као базичног медија до савремених технологија, управо је то што су и те како повезани на један специфичан, лични начин, иако су настајали кроз дуги низ година.

Рекао је ово у разговору за "Глас Српске" умјетник Миодраг Манојловић из Бањалуке, чија је изложба "Густина" отворена у четвртак увече у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

- Аналогни и дигитални медији које сам користио у поставци кореспондирају заједно у одређеној врсти комуникације. Иако је ово мултимедијална изложба, опет, када видите цртеж, видите и слику, када видите слику, чујете и звук. И управо тако сам правио везу између старог и новог - казао је Манојловић.

Појашњава да се радови на изложби не сукобљавају, него заједничким језиком проговарају о неким идејама које окупирају његову умјетничку машту.

- То је један од сегмената који дефинише густину. Медиј анимације је сам по себи згуснут, јер када радите дуги низ цртежа у линеарном низу и када радите то рецимо, годину, добијате на хиљаде цртежа које претворите у анимацију која траје пола минута. Онда је сасвим јасно зашто је много времена потребно да се уради нешто веома кратко. Ту је, у ствари, густина битна - каже Манојловић.

Густина је такође битна, каже овај умјетник, и када размишљате о људском искуству, о времену које пролази.

- Мали цртежи које сам радио су заправо и најличнији, најдиректнији и из њих извире најсубјективнија порука која није очигледна, више је метафизичка, али не у буквалном смислу. Ради се, наиме, о подсвјесним моментима у директном изразу кроз цртеж - рекао је Манојловић.

Када радите анимацију, каже он, нормално је да вам, поред личних искустава, требају и други извори, "литература, повезница са временом у којем живите, као и дуги временски низ, да бисте истражили чиме се заправо бавите".

- Морам признати да сам се на отварању изложбе осјећао као да сам на почетку стваралачког процеса. У ствари, налазим се на некој граници гдје треба да одлучим да ли се умјетношћу бавим озбиљно или не. Ова изложба ми показује гдје се тренутно налазим, гдје сам погријешио и шта треба да поправим, те ми даје темељ за мој осјећај који ме води путем на којем имам још много тога да кажем - признаје Манојловић.

Кустос изложбе која ће у Бањалуци бити отворена до 9. децембра је Лана Пилиповић, а изложбу у Музеју савремене умјетности РС је отворио историчар умјетности и директор галерије "Kunsthalle" у Дармштату Леон Кремпел.

Излагање у иностранству

Миодраг Манојловић се недавно представио на групној изложби у Дармштату, са које носи драгоцјена искуства.

- Тек када свој рад, такорећи, супротставите са колегама у иностранству, можете да видите на којем нивоу ваше стваралаштво заправо функционише. Потребно је да се умјетници временом ослобађају, да немају предрасуде и да се ослободе страха од излагања у иностранству, јер код нас постоји толико добрих и квалитетних умјетника који могу да стану раме уз раме са свим свјетским умјетницима - поручује Миодраг Манојловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана