Министарство просвјете и културе РС расписало јавни позив: Стицањем статуса до националне пензије

ГС
Министарство просвјете и културе РС расписало јавни позив: Стицањем статуса до националне пензије

БАЊАЛУКА - Министарство просвјете и културе Републике Српске расписало је јавни позив за стицање статуса самосталног умјетника и стручњака у култури.

Овом позиву претходило је доношење Закона о самосталним умјетницима и стручњацима у култури и Правилника о поступку утврђивања испуњености услова и ревизији статуса самосталног умјетника и стручњака у култури.

Министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић истакла је да је стицање поменутог статуса снажна платформа за оне који су својим радом и доприносом заслужили да остваре право на националну пензију.

- На овај начин Српска ће омогућити свим умјетницима и стручњацима у култури, који самостално обављају дјелатност и нису запослени у некој од установа и нису у радном односу, да постану правни субјекти као самостални. Као резултат њиховог рада на годишњем нивоу ресорно министарство ће им рефундирати средства за доприносе на основу чега могу да стичу радни стаж, а касније и услове за пензију - рекла је Тривићева. Додала је да су за то у буџету Српске обезбијеђена средства и подсјетила да је Народна скупштина усвојила закон који регулише самосталне умјетнике и стручњаке у култури, те да је потом усвојен и правилник о условима и ревизији њиховог статуса чиме су се први пут стекли услови за расписивање јавног позива.

- Ресорно министарство двије године уписује у регистар умјетнике и стручњаке у култури Српске и тренутно их је око 300 и то је један од услова пријављивања на јавни позив како би се утврдило да ли испуњавају услове да добију поменути статус - казала је она.

Говорећи о условима јавног позива навела је да, осим општих услова самостални умјетник и стручњак у култури треба да има и резултате у професионалном бављењу умјетничким стваралаштвом у посљедњих седам година, односно стручном дјелатношћу у посљедњих десет година у области културе на територији Српске. Такође треба да има остварена признања и награде на домаћем и међународном нивоу у области којом се бави, да има јавно објављена умјетничка или стручна дјела те да има позитивно мишљење репрезентативног струковног удружења.

Детаљни услови Јавног позива за стицање статуса самосталног умјетника и стручњака у култури Републике Српске доступни су на интернет страници Министарства просвјете и културе Републике Српске, a позив је објављен и у Дневном листу „Независне новине“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана