Мимо анационалног тренда и самопорицања: „Рачанска повеља“ Драгану Хамовићу

Агенције
Мимо анационалног тренда и самопорицања: „Рачанска повеља“ Драгану Хамовићу

Овогодишњи добитник „Рачанске повеље“ коју фондација „Рачанска баштина“ додјељује од 1995. године је песник и писац Драган Хамовић, а жири га је наградио за стваралачку службу патриотском завјету. Награда се додељује за доприносе изучавању српске књижевности, а уручује у порти манастира Рача, у оквиру Духовне манифестације „Дани Раче украј Дрине”.

Трочлани жири за доделу „Рачанске повеље“ чинили су Милосав Тешић, Бранислав Матић и Милета Аћимовић Ивков, а они су једногласно донели одлуку да се награда додјели Хамовићу, песнику, прозном писцу, есејисти, историчару књижевности и књижевном критичару, саопштила је Установа културе Бајина Башта.

Неки од досадашњих лауреата су Иван В. Лалић, Милорад Павић, Горан Петровић, Светислав Божић, Владета Јеротић, Петер Хандке, Емир Кустурица, Драгослав Михаиловић, Матија Бећковић…

Како се наводи у образложењу жирија, у разноврсном, тематски и садржински богатом и разуђеном књижевном стваралаштву Драгана Хамовића, препознају се темељне ознаке и вредности. Оне су стабилно похрањене у даљу националну митско-историјску и културну прошлост, али су, истовремено, чврсто везане и за актуелна збивања.

Резултати таквог стваралачког усмјерења су видљиви, знани, потврђени и истицани, док је њихова свијест о дугом трајању и вриједностима националне културе и књижевности кристализована у проблемском, афирмативном и изразито родољубивом разумевању, описивању и синтези. Мимо савремених идеолошких препорука, анационалног тренда дефетизма и самопорицања.

Поглед кроз који је сагледаван лични и породични круг, на једној, и драматична, страдална и херојска историја, на другој страни, у његовој поезији и прози дали су обиље карактеристичних лирских слика богатих значењем.

Успостављајући чврсто тематско језгро и препознатљив матични простор у својој поезији, Драган Хамовић је активирао развијену нит културног памћења, од прапочела до данас. Он је у критичко-есејистичким књигама и монографијама ишчитавао и тумачио дјела неких од великих и важних стваралаца прошлог и новог вијека, градећи себе у врсног зналца и поузданог књижевног тумача коме су завјетна мисао, канонска вриједност и традицијски поредак путоказ и мјера.

Хамовић је, наводи се даље у образложењу, један од истакнутијих савремених књижевних зналаца и културних делатника, који се налази у пуном напону стваралачког рада и зрења. Његове књиге нису само лична и културна хроника, критички опис и научна синтеза, оне су и израз високе свести о вредности и угрожености националног идентитета и наслеђа, као и потребе да се њима оснажи идеја културног патриотизма, националне самосвести и вредности.

„Рачанска повеља“ биће додељена у манастиру Рача у оквиру 30. Духовних свечаности „Дани Раче украј Дрине“, које се одржавају у Бајиној Башти од 3. До 6. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана