Милутин Копања: Квалитет уметности је девалвиран

nezavisne.com, Фото А. Чавић
Милутин Копања: Квалитет уметности је девалвиран

Бањалука - Волим да се одазивам на колоније, а амбијент Пливе ће ми одговарати јер потичем из ових крајева и готово сви мотиви које сликам су везани за Босну, казао је сликар Милутин Копања, који ће бити један од учесника међународне ликовне колоније "Плива", која ће се од 25. јула до 3. августа одржати на извору ријеке Пливе у Шипову.

Иако је рођен у Гламочу, животни пут га је довео у Бањалуку, гдје је провео дјетињство и младост, али и захваљујући сликарима који су дјеловали у то вријеме створио љубав према сликарству. Тренутно живи у Београду, гдје ствара дјела инспирисана његовом родном земљом.

"На мојим сликама се могу видети ћилими, јабуке, небо, домаће пернате животиње, односно све што је везано за село. Дужи низ година сликам превасходно птице, јер ми је то остало из детињства. Као мали сам са братом ишао да ловим штиглиће, тако да ми је то остало као инспирација. Птице су за мене врхунска слобода и врхунски доживљај свега што је слобода", истакао је Копања у разговору за "Независне".

Описујући свој сликарски пут додаје да је од самог почетка и почетка професионалног дјеловања на академији сликао ћилиме, јабуке..., али и да се бојао упустити у нешто шире. Напомиње да је с годинама савлађивао и друге мотиве те да су му се интересовања проширила, тако да сада слика амбијент са којим се враћа у дјетињство.

Сматра да ликовне колоније много значе сликарима с обзиром на то да су они углавном склони осамљивању због рада у личним атељеима.

"Али, то дружење на седам до 10 дана некако добро дође јер увек искрсне нека нова идеја. Људи имају обичај да кажу да су то слике које су настале у веома кратком року, али сматрам да на колонијама учествују људи који са својим знањем и искуством и за тај релативно кратак период могу да направе врхунска уметничка дела", рекао је он.

Када су у питању технике у којима ради, овај умјетник је препознатљив по уљаном сликарству, али су његове дисциплине и акварел и цртеж.

"Мој начин прављења акварела је много дужи и тежи јер имам неки свој пут до завршетка једног рада. Али, имају ту свежину на којој инсистирам", казао је Копања.

За своја дјела добио је и бројне награде. Међутим, сматра да живимо у времену када је све девалвирано, тако да оне данас ништа не значе.

"Наравно да је увек лепо када се добије неко признање, али су награде изгубиле то значење које су имале у време када сам ја почињао. Као млад сликар сам се трудио да на свакој изложби прикажем оно што је најбоље и најквалитетније. Знао сам да тај рад има неку вредност, за данашње награђене радове не могу баш да кажем да иза њих стоји мукотрпан рад", рекао је он.

Додао је да без обзира колико да се труди да разумије савремену умјетност, потпуно је индиферентан према истој.

"Не зато што се ја бавим класичним сликарством, већ зато што видим да је то постало манипулација и не знам чему то води, бојим се да ће доћи до потпуне девалвације свега што је квалитет. Све је постало ништа, тако да људи све мање и мање иду на изложбе. Уопште ме не чуди да је најпосећенија изложба у прошлој години била она Јована Бијелића, постављена у Београду. Види се да је то човек који је имао дара, сликао је оно што је волео и што је разумео, тако да су и људи који долазе на изложбу били задовољни оним што виде и то их оплемењује", казао је он.

Напомиње да на крају сликар мора од нечег да живи и да има колико-толико обезбијеђену егзистенцију, а, додаје, није сигуран колико је људи заинтересовано данас да купи инсталацију.

Наглашава да никако није против тога да млади умјетници учествују на изложбама и показују свој таленат од којег и треба да живе. Али, додаје да је против тога да на академији нису научили онај занат који су требали научити.

"Уметност је за мене као нека духовна храна и ако сам љут, када седнем да радим ја све заборавим. Одлутам и потпуно се сконцентришем и максимално уроним у то што сликам. Сваку своју слику саживим до краја и ништа не препуштам случају", рекао је Копања.

Баш као и многе његове колеге сликари, који су у свијет умјетности ушли у неким бољим временима, и он сматра да се тржиште умјетности изгубило те да је све мање купаца за слике.

Ствари би се, закључује, могле поправити када би на челу културних институција били најбољи људи за тај посао, не политички подобни, већ професионално способни.

Колонија

Овогодишња, 6. међународна колонија "Плива 2015" почиње у суботу, 25. јула, на изворима Пливе, код Шипова, и у селекцији и организацији академика Миливоја Унковића трајаће до 3. августа.

Гости овогодишње колоније су: Радован Крагуљ, Ранка Лучић-Јанковић, Катарина Ђорђевић, Олга Ђорђевић, Мирјана Ђошић, Оливера Вукотић, Весна Милуновић, Радмила Лиздек, Павел Поп, Милутин Копања, Драган Марковић, Миодраг Јеремић и Зоран Игњатовић. Четрнаест еминентних умјетника радиће на Пливи десет дана, а у стваралачком раду колоније учешће ће узети и сам Унковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана