Милосава Супић Вуковић, директорица Народне библиотеке Требиње, за "Глас": Заштита Дучићевог легата приоритет

Илијана Божић
Милосава Супић Вуковић, директорица Народне библиотеке Требиње, за "Глас": Заштита Дучићевог легата приоритет

ТРЕБИЊЕ - Да не бисмо дошли у ситуацију да останемо без непроцјењиво вриједних и ријетких књига и некњижне грађе, а наш досадашњи труд, као и труд ранијих генерација, буде обезвријеђен, кренули смо са процесом превентивне заштите легата Јована Дучића.

Казала је то директорица Народне библиотеке Требиње Милосава Супић Вуковић у разговору за "Глас Српске" наглашавајући да је то заправо најзначајнији пројекат који спроводи ова библиотека.

- Послије дигитализације, која је у току, радимо превентивну заштиту грађе из легата, односно стерилизацију, за шта смо ангажовали стручњаке и изнајмили опрему из библиотеке "Светозар Марковић" из Београда. План је да цјелокупан фонд прође третман дезинфекције, дезинсекције и стерилизације како би био сачуван од пропадања и како предмети не би "заразили" једни друге. На тај начин била би омогућена заштита и каснија промоција грађе из легата - рекла је Супић Вуковић.

Истакла је да је и у Републици Српској и у Србији препознат значај легата, те да овај пројекат реализују захваљујући помоћи Министарства просвјете и културе РС и Министарства културе и информисања Србије.

- Преко Конзуларне канцеларије Србије у Требињу, Министарство спољних послова Србије је обезбиједило транспорт апарата из Београда у Требиње и назад. Та процедура за нас је била компликована и много нам значи помоћ пријатеља из Србије - казала је она.

Подсјетила је да се у Народној библиотеци у Требињу налази библиотека Јована Дучића са 5.500 књига, 800 серијских публикација и личном, пјесниковом архивом.

- Дучићева библиотека је богата, пуна зналачки одабраних и ријетких примјерака свјетске литературе из разних области и на разним језицима и може да иде у корак и са богатијим библиотекама и у иностранству. Поједина издања су јединствена и представљају раритете, чак и у европским оквирима. Због старости, ратних разарања, хемијских оштећења, те недостатка простора овом фонду треба посветити посебну пажњу. Раније смо кренули са дигитализацијом схватајући значај цјелокупног фонда, који је сада видљив у цијелом свијету - додала је она.

Према њеним ријечима, једини проблем са којим се библиотека сусреће је недостатак простора.

- Неопходно је што хитније обезбиједити простор за легат Јована Дучића, за смјештај књига, јер располажемо са више од 70.000 књига, те за друге садржаје. Прошле године у посјету нам је долазио рођак Јована Дучића који живи у Америци и показао вољу да финансијски помогне, те да од својих пријатеља прикупи дио новца за проширење библиотеке, односно легата нашег великог пјесника и дипломате - истакла је она.

Нагласила је да је приједлог библиотеке да у дворишту буде изграђен објекат у коме би био простор који задовољава све услове за смјештај легата Јована Дучића са адекватним витринама и температуром, читаоница за оне који желе да користе књиге из легата, те довољно велике сале за књижевне вечери, промоције и изложбе, као и Дјечије одјељење у коме би за најмлађе суграђане организовали адекватне садржаје.

Додала је да су са овим пројектом упознали градоначелника и надлежне службе града Требиња.

Супић Вуковић је истакла да је приоритет библиотеке и прилагођавање дворишта старијим суграђанима који ће, уз кафу и чај, моћи да читају дневну штампу коју ће им обезбиједити библиотека.

Говорећи о плановима, казала је да за читаоце припремају нове наслове те радионице за дјецу.

- Ових дана треба да нам стигне више од стотину нових наслова. Недавно смо поводом Међународног дана даривања књига добили четрдесетак нових које су нам са учитељицом Слађаном Рупар купили ученици 3-3 разреда ОШ "Јован Јовановић Змај" у знак захвалности што смо увијек уз њих - навела је она.

Додала је да библиотека наставља курсеве енглеског језика по приступачној цијени те да већ другу годину настављају бесплатне курсеве кинеског, а у плану су и курсеви руског језика. Библиотека припрема и изложбу легата Јована Дучића у Чачку и Ваљеву, а позвани су и у Македонију.

Издаваштво

Милосава Супић Вуковић је истакла да је библиотека издавачку дјелатност покренула прије неколико година те да се већ могу похвалити завидном колекцијом.

- Оно што је посебно драгоцјено, а на чему библиотека инсистира, је промовисање завичајних писаца. У плану је већ неколико наслова. Жеља нам је да ту дјелатност подигнемо на виши ниво и издамо већи број књига. Поносни смо што нам је наш суграђанин др Драган Ковач указао повјерење да будемо издавачи његове десете књиге "То ти кажем", чију ћемо промоцију приредити током Требињског културног љета - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана