Милош Биковић: Рад са Михалковим остварење сна

Ратомир Мијановић
Милош Биковић: Рад са Михалковим остварење сна

Требиње - Рад са редитељем оскаровцем Никитом Михалковим је сам по себи значајан за каријеру сваког глумца, а популарни српски глумац Милош Биковић истиче да је током снимања много тога и научио. Љубав према Русији, руској литератури и умјетности никада није крио, зато је сарадња са овим истакнутим редитељем остварење сна.

- Сада морам да нађем неки други сан. Он је посебан по томе што има један специфичан однос са глумцима, веома присан. Студирао је глуму и један је од редитеља који емоцију преносе кроз глумца. Наша школа на ФДУ није се много удаљила од онога по чему ради један од најбољих светских редитеља, а то је та руска школа глуме - наводи Биковић који је самосталним радом, представом "Шест франака по комаду или пола порције рибанца", под менторством професора Драгана Петровића, гостовао у позоришној сали Културног центра у Требињу.

Милош Биковић, глумац који се са 27 година може похвалити великим улогама у остварењима као што су "Монтевидео, Бог те видео", "Монтевидео, видимо се", серијама: "Самац у браку", "Бела лађа", "Стижу долари", "Шешир професора Косте Вујића", између осталог, има и главну улогу у филму "Сунчаница" руског редитеља Никите Михалкова.

У Требињу је први пут са професором Драганом Петровићем, а повод је представа "Шест франака по комаду или пола порције рибанца".

- Ово је мој самостални рад, али у њему нема режије. Поента је била како наћи глумачко решење и прилагодити се жанру апсурда. Представа је направљена по мотивима комада Ежена Јонеска - "Великан", "Какав куплерај!", "Лудило удвоје", "Салон аутомобила" - каже Биковић.

Поред глуме, Милош ради и као асистент  на Факултету драмских уметности у Београду.

- Рад са студентима је један диван рад који би се могао најбоље дефинисати као једна врста дијалога. Ви студентима задајете одређену тему, а они вам одговарају својом маштом, креативношћу, радом и љубављу према томе што раде - каже најпопуларнији глумац млађе генерације.

Популарни Тирке истиче да га слава није промијенила и да свој пут ка успјеху гради полако, уз велику љубав. Добитник је награде "Цар Константин" за најбољу мушку улогу у филму "Монтевидео, Бог те видео", која је сан многих глумаца који су деценијама у овом послу. Да ли осјећа одговорност за оно што га чека у будућности?

- Не, да сам склон наградама и признањима, можда бих и осећао. Али ја сам склон категоријама у којима могу да говорим, неким вредностима које ће се кроз театар сачувати у овим временима када ништа није свето - каже Биковић.

Истиче да је пресрећан што је имао прилику да учи и ради са великим глумачким именима попут професора на класи Драгана Петровића Пелета, Драгана Бјелогрлића и Александра Берчека.

- Имам жељу да једног дана сарађујем са Емиром Кустурицом, јер је он један од највећих светских редитеља - одговорио је Биковић.

Нови филм

У току је снимање филма "Бићемо прваци света", у режији Дарка Бајића, а Биковић је један од главних протагониста овог остварења.
- То је филм о првој златној медаљи коју смо освојили у Љубљани 1970. године. Играм Радомира Шапера. То је један од четири човека који се сматрају творцима савремене кошарке - каже Милош Биковић.
Истиче да му највећу подршку у животу пружа његов 16 година старији брат Михаило, који је монах и игуман у једном манастиру.
- Много ми значе разговори са њим, као и његове критике - навео је овај млади и успјешни глумац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана