Милош Биковић, глумац, за “Глас Српске”: Ако човјек има принципе није тешко да их се држи

Милијана Латиновић
Милош Биковић, глумац, за “Глас Српске”: Ако човјек има принципе није тешко да их се држи

Свакој улози позајмљујем део себе и у свакој истражујем нешто ново о себи. Домаћу публику није тешко насмејати, али су стандарди веома високи, каже то у интервјуу за “Глас Српске” глумац Милош Биковић.

Филм “Слуга”, у којем он тумачи главну улогу, за само један дан погледало је 750.000 људи и донио зараду од око три милиона евра за једну ноћ те тако постао најгледанија комедија у историји. Биковић истиче да је за њега овај резултат мало изненађење, али да га веома радује. 

- Филм “Слуга” ових дана ушао је у историју као најгледанија комедија свих времена и престигао је све холивудске блокбастере у историји руске дистрибуције. Тренутно се налази на другом месту као најгледанији филм свих времена, али очекујемо да до краја следеће седмице постане најгледанији филм свих времена – рекао је Биковић.

ГЛАС: “Слуга” се већ приказује и у биоскопима широм Србије и према првим статистикама обара све рекорде гледаности. Је ли тешко насмијати домаћу публику?

БИКОВИЋ: Не обара све рекорде гледаности, али има веома добар резултат. У овом тренутку више од 120.000 људи је погледало филм у Србији. Наша публика воли да се смеје и воли добар хумор, ми смо веома духовит народ. Имамо духа. Није тешко насмејати домаћу публику, али су стандарди веома високи. Драго ми је да је ова комедија са типичним руским хумором успела да направи такав резултат и да мало промени мишљење домаће публике. Код нас влада мишљење да Руси праве само неке досадне драме и претенциозне дубокоумне филмове, што није тачно.

ГЛАС: Филм “Балканска међа” изазвао је бројне реакције и коментаре публике, од најснажнијих емоција, саосјећања и сјећања на тешко ратно вријеме до расправа и свађа на друштвеним мрежама. Како то коментаришете? Колико нас данас дијеле “балканске међе”?

БИКОВИЋ: Филм је урађен по холивудским стандардима и свакако да носи јаку емоцију. Није лако да се вратимо на тај период, али је потребно да би могли да се удаљимо од тога, да подвучемо црту и кажемо: добро ово је део наше историје. Мислим да се народ кроз кинематографију изражава и ово је био један од начина на који смо сви ми који смо радили на том филму хтели да изразимо свој став по том питању, па макар тај став био да смо прошли кроз нешто болно и да ту емоцију забележимо на филму. Мислим да се о теми страдања на Косову није говорило довољно, посебно не кроз један уметнички (кинематографски) угао и ми смо први који су после 20 година проговорили о томе и то у једном страном филму. 

ГЛАС: Играли сте различите ликове, од Тиркета у “Монтевидеу”, Мараша у “Јужном ветру”, српског полицајца у “Балканској међи” до “Грише” сина богаташа у филму “Слуга”. Која од тих улога је најсличнија Вашем карактеру? Која од тих улога Вам је била најтежа, а која је на Вас оставила најснажнији утисак?

БИКОВИЋ: Свакој улози позајмљујем део себе и у свакој истражујем нешто ново у себи, тако да не бих могао ниједну улогу да издвојим. На крају крајева није ни важно шта ја мислим о својим улогама, важно је какав утисак оне оставе на публику.

ГЛАС: Да ли се с успјехом теже носити у Србији или у Русији?

БИКОВИЋ: Са успехом се теже носим у Србији зато што “нико није пророк у свом селу”. Руси су ме прихватили као госта и то  веома добро. У Србији се теже прашта успех и то је један део наше културе који, нажалост, нисмо успели да превазиђемо.

ГЛАС: Да ли је у послу којим се бавите тешко остати досљедан себи и својим принципима?

БИКОВИЋ: Мислим да је то индивидуално, лично питање и зависи од карактера до карактера. Не мислим да се то односи само на мој посао. Ако човек има принципе и ако верује у њих, онда није тешко да их се држи, којим год послом да се бави.

ГЛАС: С обзиром на то да радите и у Русији, колико се филмска продукција у Србији разликује од филмске продукције у Русији? Како функционише руска филмска продукција и колико филмова се снима годишње?

БИКОВИЋ: Руси имају више новца и далеко веће тржиште. Снима се више пројеката и постоји много више могућности. Међутим, историја и култура Србије нимало није мање инспиративна ни богата за развој велике кинематографије.

 ГЛАС: Можете ли открити на којем пројекту тренутно радите, у каквим улогама ћемо Вас гледати до краја године?

БИКОВИЋ: У марту ове године гледаћете ме у филму “Хотел Београд”. То је филм који треба да представи Србију на позитиван и духовит начин, филм који може да се назове визит картом Србије. У питању је љубавна прича и ако сте гледали серијале “Кухиња” и “Хотел Елеон” знаћете о чему се ради. Такође, гледаћете ме у серији “Јужни ветар”. Тренутно снимам филм у режији Слободана Шијана о пиониру филма на кога смо заборавили – Бошку Токину.

ГЛАС: Недавно сте говорили у Бањалуци на Свечаној академији поводом Дана Републике Српске. Колико је важно сјећати се предака и жртве коју су поднијели бранећи слободу својим животима?

БИКОВИЋ: За сваки народ, где год се он налазио веома је важно да се сећа предака и жртве коју су поднели.

ГЛАС: Појединци из Федерације БиХ су Вам замјерили наводећи да сте одржали “скандалозан говор”. Како то коментаришете?

БИКОВИЋ: Заиста се надам да не мисле да је то што подржавам свој народ у Републици Српској скандалозно. Уверен сам да у мом говору нема ничег увредљивог. Напротив, водио сам рачуна да говор буде у духу светосавља, а то је мирољубиви дух.

ГЛАС: Да ли Српска и Србија својим јединством и подршком могу утицати на развој и унапређење културе?

БИКОВИЋ: Апсолутно. На томе се недовољно ради, а ми делимо јединствени културни простор.

ГЛАС: Колико нам на развоју и унапређењу културе може помоћи братска Русија? Шта је то што требамо и можемо научити од њих?

БИКОВИЋ: Развој кинематографије је веома важан као моћног савезника у очувању духа и свести једног народа. Руси то систематски примењују. На пример филмови о Косовском боју, словенским племенима, светом Сави, Николи Тесли, Вуку Караџићу, Доситеју Обрадовићу, Мојковачкој бици.

ГЛАС: Како коментаришете дешавања у Црној Гори? У бесједи у Бањалуци споменули сте да “бранећи српску цркву у Црној Гори не бранимо црквена здања него свој интегритет”?

БИКОВИЋ: Хвала Богу што се народ пробудио. Литије и велики број људи на улицама доказ су да ми као народ нисмо заспали, ни умрли. Јер када би се ослонили само на слике из медија, делује да се код нас негују само силиконске старлете и лака лова.

“Јужни ветар”

ГЛАС: Када ће у биоскопе стићи наставак “Јужног ветра” и можете ли открити неке детаље из филма?

БИКОВИЋ: Не могу још да откривам детаље из филма. Гледајте серију која се тренутно приказује на Радио-телевизији Србије, а верујем да ће се емитовати ускоро и на неком од канала у Републици Српској. Други део филма ће се емитовати у октобру. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана