Милорад Вицановић Маза о Вундервафену: Француска рај за стрип цртаче

Цвија Мркоњић
Милорад Вицановић Маза о Вундервафену: Француска рај за стрип цртаче

Лакташи - Француска је рај на земљи за стрип цртаче и заљубљенике у стрип. Тамо је стрип доведен на ниво књижевности и ријеч шунд, која се на нашим просторима често приписивала стрипу, тамо је нешто непознато.

Наводи ово стрип цртач Милорад Вицановић Маза из Лакташа, који је у иностранству, а нарочито у Француској изградио импресивну каријеру.

- У Француској се стрип користи и у наставном процесу. Широм земље одржавају се фестивали стрипа, потписивања нових албума и сусрети са ауторима - каже Вицановић.

Упоређујући домаћу стрип сцену са иностраном додаје да простор бивше СФРЈ има велику стрип културу и јако велики број квалитетних аутора који махом раде за инострана тржишта што је, како истиче, разумљиво с обзиром на исцјепканост тржишта бивших република.

- Будућност стрипа код нас много зависи од економске ситуације, а ми имамо све више издавача и аутора. Ми у Удружењу стрип аутора и обожавалаца стрипа "Девета димензија" настојимо повезати ауторе са наших простора и обезбиједити стрипу мјесто које заслужује - рекао је Вицановић.

На велику радост заљубљеника у девету умјетност осми наставак популарног Мазиног стрипа "Вундервафен" биће у продаји од 25. новембра. Иако су првобитно планирана само два наставка овог стрипа, публика је одлучила другачије. Овај серијал је врло популаран на француском и белгијском стрип тржишту, а објављује се и у Холандији, Њемачкој, Италији, Јапану и САД.

- Након добрих реакција публике и добре продаје првог албума одлучили смо наставити серијал све док буде интересовања за њега, а за сада је планирано 13 албума - каже Вицановић.

Нови наставак "Вундервафена", на коме Маза ради још од 2011. године, промовисан је и на недавно завршеном Фестивалу анимираног филма у Бањалуци, гдје је овај аутор учествовао и на стрип радионици коју види као добру прилику за размјену искустава и помоћ младим стрип цртачима.

С обзиром на то он је веома самокритичан и ријетко је потпуно задовољан завршеним радом. Маза тешко издваја своје најдраже стрипове, јер су многи обиљежили неке фазе његовог цртачког развоја.

- Серијали које осим "Вундервафена" радим за француске издаваче "Delcourt" и "Soleil" су сличног жанра и пошто су њихова тема авиони сматрам се јако срећним, јер сам од почетка баш то желио да радим - наводи овај стрип аутор.

Према његовим ријечима, то не искључује и његову жељу да се бави и другим жанровима, а не само алтернативном историјом те се нада да ће добити прилику да се докаже и у другим жанровима.

Прича серијала

Прича у серијалу "Вундервафен" је базирана на њемачким тајним пројектима, првенствено авионима и кроз ту причу, у којој су се неки кључни догађаји у нашој стварности другачије одвијали, прати судбину младог пилота који стицајем околности бива уплетен у низ догађаја који могу промијенити слику свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана